България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Избърза ли ВСС с решението и ще бави ли Радев указа за отстраняването на Гешев?

Осъществява ли се обещаната съдебна реформа, коментар на Цвета Маркова и Димитър Марков

13.06.2023 | 09:29 Редактор: Юлиан Христов

Освобождаването на главния прокурор Иван Гешев от поста му не е обвързано със стартирането на процедурата по избор на нов главен прокурор. Около това мнение се обединиха бившият председател на Държавната комисия по сигурността на информацията Цвета Маркова и Димитър Марков от Центъра за изследване на демокрацията.

"Интересно е да видим какво би последвало от това, което Иван Гешев днес ще изнесе в Страсбург. Струва ми се с неголяма степен на вероятност да последват дела и присъди", каза Цвета Маркова в предаването "България сутрин".

По думите ѝ заявката, която е дал Гешев, е да бъде изнесена информация за "страшни престъпления".

"Струва ми се, че това ще бъде отново само на нивото на хвърляне на съмнения", допълни тя.

Маркова смята, че мотивите за освобождаването на Гешев от поста му приличат повече на психологически портрет, отколкото на анализ на професионалните му качества относно функцията и длъжността, която заема.

Според нея няма основания президентът да бави указа за освобождаването на Гешев и той ще бъде подписан своевременно, като с това процедурата по освобождаването на Гешев ще приключи.

"След това дали ще се пристъпи към избор на нов главен прокурор – едното не е последица от другото. Струва ми се, че с това няма да се бърза", поясни тя.

Маркова коментира и идеята за премахването на фигурата на главния прокурор.

"Прилича ми като на сталинисткия подход – няма главен прокурор, няма проблем. Едва ли има голяма драма в този проблем, сам по себе си. Правната техника и рефлексиите при едното или другото решение, ще са решаващи", обясни тя.

"Това беше предвидимият изход от събитията. Но въпреки това остава отново усещане, че има агресивна политическа намеса – като се започне от промяната на закона до самата процедура по отстраняването. Това създава едно усещане, че не е ВСС този, който взе това решение", коментира пред Bulgaria ON AIR Димитър Марков.

Той припомни, че ВСС има дълга история със забавянето на определени процеси.

"Предходното искане за отстраняването на Гешев отново имаше шиканиране, но то беше в друга посока – да не се стигне до отстраняване", допълни Марков.

Според него в мотивите на ВСС за отстраняването на главния прокурор остава нотка на съмнение, че това е политическо решение.

"Ако се върнем назад, ще видим фрапантни случаи на уронване на престижа на съдебната власт, без да се стига до последици. Трябва да се направи една експертна, независима оценка на ролята на г-н Гешев като главен прокурор – имаше арести, но нямаше достатъчно осъдителни присъди и имаше доста решения в Страсбург именно в периода на мандата на Иван Гешев", обясни той.

Марков допълни, че в Европейския парламент, където днес Иван Гешев ще даде информация по дела с висок обществен интерес, едва ли евродепутатите ще чуят нещо, което не знаят.

"Въпросът е защо ще го чуят сега и защо, чувайки го сега, нищо не се е случило по тези дела в последните години, защото те не са от днес, не са дори и от тази година", допълни той.

Според него с процедурата за избор на нов главен прокурор не трябва да се бърза, защото настоящият състав на ВСС не е морално легитимен да избере следващия обвинител номер едно.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
0 rate up comment rate down comment 1
мнение
преди 10 месеца
Каквото нареди мутрофанова, това ще каже радев. Този т.нар. "натовски генерал" е една жалка пионка в ръцете на руския сатрап; срам за България и за света. Сигнализирай за неуместен коментар