Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Коментар: Гешев се беше самозабравил, сега поведението му ще се радикализира

Главният прокурор вече е изгубил легитимността си, смятат Цветанка Андреева и Кольо Колев

12.06.2023 | 20:18 Редактор: Юлиан Христов

С отстраняването на главния прокурор Иван Гешев той вече е изгубил легитимността си и оттук нататък, каквито и действия да предприеме, те няма да имат тежестта на институцията, която доскоро е представлявал.

Около това мнение се обединиха политологът Цветанка Андреева и социологът Кольо Колев в предаването "Денят ON AIR".

"Иван Гешев днес загуби силата на легитимността на институцията, която представлява", каза Цветанка Андреева, според която след отстраняването на главния прокурор от поста му, ще бъде интересно да се наблюдава стратегията на президента Румен Радев.

"Дали сега той се намира в качествено нова политическа ситуация да има за съюзник Гешев, дали ще припознае в Гешев съюзник в антипарламентарната си политическа стратегия?", попита тя.

По думите ѝ случаят с главния прокурор не е само юридически казус, а става въпрос за навлизане в полето на политиката и цели разбиване на политическата система.

"Това не е главен прокурор, който иска да изобличи, защото той имаше три години досега. Не мога да се съглася с някого, който иска да разбие партийната система", коментира Андреева.

Според нея Иван Гешев ще се радикализира в поведението си. Андреева е на мнение, че главният прокурор се е опитал да проведе операция "Чисти ръце" като тази в Италия срещу политиците и мафията, но разликата е, че тогава е имало събрани доказателства.

"Иван Гешев е закъснял с тази операция. Всякакви там банкноти и чекмеджета - спомняте ли си, че всички тези компромати удариха върху ГЕРБ. Бойко Борисов може да се харесва или не, но той е един от най-силните политици в момента. Трябва да си готов да внесеш силен обвинителен акт, а "Барселонагейт", по мнението на юристите, не е такъв", подчерта политологът.

Андреева изрази мнението, че редовният кабинет тепърва ще бъде "удрян" отвън и животът му зависи от "вътрешното им разбирателство" и това дали партиите в него ще тръгнат към коалиционен формат на управление.

"Изглежда изключително смешно да се прави комплот, да се обявява Радев за съюзник на Гешев и Гешев за съюзник на Радев. Юмрукът беше вдигнат заради своеволията на Гешев", коментира от своя страна социологът Кольо Колев пред Bulgaria ON AIR.

Според него по-сериозен казус в случая е забавянето на процедурата по освобождаването на Иван Гешев от поста му заради едно от питанията, които той е отправил в Конституционния съд - дали настоящият ВСС, който е с изтекъл мандат, може да се произнесе за оставката му.

"Но независимо от процедурата, Гешев в крайна сметка е отстранен. Формалните срокове не са толкова важни", обясни готът и допълни, че това отстраняване ще подейства оздравяващо върху всички властващи и властници за това, че могат да бъдат санкционирани.

"Гешев се беше самозабравил и мислеше, че над него е само Господ Бог, а той е негов инструмент", каза Колев.

Според него прокуратурата е действала избирателно по определени дела и е обслужвала политиката. Колев е на мнение, че действията на Гешев са провокирани и от това, че той се е опитал да намери новите си шефове.

"Бил е амбициран да въздейства върху политиката като атакува определени политически лица. Той ясно показва, че се меси в политиката, така както политиката се меси в правораздаването. Г-н Гешев, с неговата мания за величие, си създаде много врагове", допълни Кольо Колев.

Той е на мнение, че нещата, за които е обвиняван Борисов, не са доказани и не могат да бъдат доказани с Гешев начело на прокуратурата.

"Не предвещавам светло бъдеще на това правителство. Те си въобразяват, че след като са взели с 10 процента властта, с 10 процента могат и да я удържат. Това е безумно. Те ще си създадат и си създават вече много врагове – в лицето на обществото, в лицето на партиите. Не само че няма да им е лесно, но и ще ги бият много", смята социологът.

Гледайте целия разговор във видеото.


2
3 rate up comment rate down comment 0
Българин
преди 10 месеца
Стана ясно, че всеки който е против Гешев, е на страната на Радев и Бойко Борисов, а тези привърженици ще бъдат бита карта след края на Украинската война. Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 4
Или
преди 10 месеца
Това с мафията не е лесно, но не и невъзможно. Само крадци, мошеници и прости-тут-ки гласуват за Боко и мутренска структура герб. Има и много продажници на държавата като ПО, ДБ - това са еничари и ***. Не ги ли е срам!?! Не! Само се моля, всичко това да им се върне на тях! Сигнализирай за неуместен коментар