Правосъдният министър категоричен: Отстраняването на Гешев е необжалваемо

На ход е президентът, няма срок да издаде указа за освобождаването на главния прокурор

12.06.2023 | 19:16 Редактор: Елеонора Танева
Правосъдният министър категоричен: Отстраняването на Гешев е необжалваемо

Правосъдният министър Атанас Славов коментира решението на ВСС за предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев.

"На ход е президентът, той няма срок, в който да издаде указа. Самата процедура предполага бързо произнасяне, няма конституционни и законови пречки това да стане в разумен срок", заяви Славов.

По думите му няма причина жалбата на Гешев до Конституционния съд да бъде повод за отмяна на решението на ВСС.

"Делото в КС още не е допуснато, не е основание за държавния глава да спре процедурата. Мотивите на ВСС са ясни, те бяха представени в най-дългото заседание на Съвета, продължило близо 24 часа. Има достатъчно основания, които да обосноват отстраняването на Иван Гешев", категоричен беше правосъдният министър.

Той уточни, че на практика "процедурата е необжалваема".

Славов също така изрази мнение, че отсъствието на Иван Гешев при взимането на решението не трябва да е причина то да бъде атакувано.

"Гешев не присъства, но имаше право на защита във всеки един етап на производството, той избра да отиде на предварително подготвена визита в Страсбург. Това беше негова преценка, той отзова адвоката си и сам се лиши от възможността да упражни своето право на защита", каза още министърът.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)