ИЗВЪНРЕДНО: ВСС прекрати предсрочно мандата на Иван Гешев като главен прокурор

Президентът Радев трябва да подпише указ за освобождаването му

12.06.2023 | 18:53 Редактор: Елеонора Танева

Висшият съдебен съвет реши да прекрати предсрочно мандата на главния прокурор Иван Гешев. Решението е взето с 16 гласа "за" и 4 "против". То бе гласувано в отсъствието на главния прокурор, който замина за Страсбург, където ще говори за корупцията в България.

Само две дълги заседания бяха необходими на кадровиците от Висшия съдебен съвет за отстраняването на главния прокурор Иван Гешев. Срещу решението за освобождаване на главния прокурор гласуваха четирима - Евгений Иванов, Олга Керелска, Вероника Имова и Пламен Найденов. А един от членовете - Севдалин Мавров не участва в гласуването. Главният прокурор не присъства на вота за освобождаването си, тъй като днес по обед напусна заседанието и замина за Страсбург за среща в Европейския парламент. А това породи спорове и дебати. Магистратите спореха дали да прекратят заседанието си и да насрочат нова дата, за да може и главният прокурор да участва или да продължат по процедурата без участието на Гешев, но в крайна сметка решиха да продължат процедурата без него.

"Решението за освобождаването на главния прокурор Иван Гешев е безпрецедентно, досега не е вземано такова. Процедурата, макар с въпросителни, които бяха изказвани в началото - проработи. Имаме решение над минималния брой изискуем по закон гласове", подчерта министърът на правосъдието Атанас Славов.

Сега на ход е президентът Румен Радев, който трябва да издаде указ за отстраняването на Иван Гешев от поста главен прокурор. 

"Той няма срок, в който да издаде указа. Самата процедура предполага бързо произнасяне на държавния глава. Няма конституционни и законови пречки за това произнасяне в разумен срок. Указът подлежи на конституционен контрол.  Но практически процедурата за мен е необжалваема", подчерта министърът.

Срещу Гешев бяха внесени две искания за предсрочното му отстраняване. Едното, че е нарушил служебните си правомощия заради присъствието на израелски експерт на мястото на взрива срещу кортежа на Гешев. Кадровиците обаче оттеглиха това искане и остана само другото - за изречената от Гешев фраза "политически боклук". Днес на заседанието беше отхвърлено искането на обвинител номер едно за нови две експертизи. Едната - социологическо изследване, което да покаже има ли промяна в доверието на обществото към прокуратурата след брифинга на 15 май и използваният от него  израз "политически боклук". И втората - етимологичен анализ на фразата.  

Гешев пое поста главен прокурор на 18 декември 2019 година. Неговият мандат е седемгодишен. Още тази вечер ВСС подготви предложение към президента Радев за подписване на указ за отстраняването на Гешев. Министерският съвет излезе с позиция, че решението на ВСС е само една стъпка от съдебната реформа.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


1
1 rate up comment rate down comment 0
Анонимен
преди 10 месеца
ВСС урони престижа на съдебната власт, защото изпълни една политическа поръчка и показа, че съдебната система е изцяло подчинена на изпълнителната и законодателната власт. Сигнализирай за неуместен коментар