Полицията осуети кукерски фестивал в Разлог, анонсиран като протест

Искане за шествие из града им било отказано

30.12.2020 | 17:54 Редактор: Юлия Христова

Напрежение в Разлог. Късно снощи полиция разгони местни хора, преоблечени като кукери. Кметът на града забрани със заповед провеждането на кукерския фестивал "Старчевата“ на 1 януари, което не срещна одобрението на жителите на Разлог. 

"Сирени, сигнали, вият, пуснати лампи, гонят ни като някакви империалисти, като че ли наистина сме направили нещо лошо", каза Христо Копанаров.

За да излязат снощи, кукерите внесли в общината искане за протест, за да заобиколят забраната на кмета и получили такова. Но искането за шествие из града им било отказано.

"Полицията беше буквално на всеки един ъгъл, гониха ни с колите из целия град, чувствахме се като някакви престъпници. Това си е нещо, с което сме закърмени, нещо, което сме правили откакто се помним. От малки деца", допълни мъжът.

От полицията коментираха, че са осигурили охрана на мероприятието, както е по закон, когато има насрочен протест. А местните са категорични, че въпреки всичко ще изгонят злото и на 1 януари.

"Ще си облечем костюмите, ще излезем по квартала, просто трябва да повдигнем настроението, все пак е Нова Година. Ние посрещаме едно ново начало и по тоя начин смятаме да изгоним злите духове и да изгоним и тая коварна болест, която е налегнала. Никой не казва, че болестта я няма, но това е вековна традиция, която се спазва", посочи Пламен Хаджиев.

В община Разлог вече е внесено уведомление за протест на първия ден от новата година. Кукерите вече имат и разрешение за такъв от 8:00 ч. до 16:00 ч.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК