Пристигналите от Нидерландия излъгали, че ще се прибират с такси и хванали автобус

Двете жени са заразазени с Ковид-19, издирват останалите пътници от автобуса в Хасково

05.05.2020 | 19:44 Редактор: Александра Иванова

Прокуратурата разследва случай с две заразени с коронавирус жени от хасковското село Брягово, които се прибраха преди няколко дни от Нидерландия. Те са излъгали властите, че ще пътуват от летището с такси до селото, но вместо това хванали автобуса. Днес взетите им нови проби за КОВИД-19 се потвърдиха.

След неуспешни опити да бъде издирен таксиметровият шофьор е установено, че жените са пътували от София до Хасково с автобус. Издирват се останалите пътници от автобуса. За разплитането на случая е помогналото изграденото в града видеонаблюдение, а записите са предоставени на МВР. 

"Още в началото работим с МВР и всеки случай се проверява, даваме записите, за наше съжаление има недобросъвестни граждани. Това поведение е престъпно, надявам се случая да се разплете и те да понесат наказания, защото застрашават здравето на други хора и на своите семейства", заяви кметът на община Хасково Станислав Дечев.

Установяват се контактните лица. От прокуратурата започнаха проверка, която трябва да приключи до месец. 

"Безотговорно е това поведение, най-малкото с това, че са застрашили здравето на много хора по пътя си, надявам се властите да им отговорим подобаващо. Незнам дали са си дали сметка, че по пътя си може би са предали нататък инфекцията на много хора", посочи областният управител Стефка Здравкова.

В Брягово полицейското присъствие е засилено. В селото работят и здравни медиатори. Въпреки това хората живеят в страх, заради масовото завръщане на хора, работили на цветните полета в Нидерландия. 

"Паника няма, но страх има. Хората се страхуват за здравето си, всеки има близки, роднини, малки деца и всеки вътрешно се страхува нещо да не се случи. Няма от какво да ги е страх, правим всичко по силите си да се спазва този ред, карантинираните да стоят отделно, в отделни стаи, за да може всички, всички онези, които излизат и се разхождат да нямат достъп до тях, за да може да опазим малките населени места", подчерта кметът на Хасково.

До момента под карантина в селото са 28 души.

Вижте още в репортажа на коспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК