Популярните билки и подправки, които топят мазнините около талията ни

Канелата може да забави разграждането на въглехидратите

12.05.2025 | 22:50 Редактор:
Някои подправки са важни за здравето.
Някои подправки са важни за здравето.

Билките и подправките ни носят редица ползи за здравето, но не бива да не прекаляваме с тях. Някои подправки ни помагат да стопим мазнините около талията.

Ето кои са те:

Канела

Произведена от вътрешната кора на канелените дървета, канелата е богата на антиоксиданти, има редица ползи за здравето и балансира кръвната захар, помагайки за ограничаване на апетита и поддържайки чувството за ситост за по-дълго време. Тя съдържа съединение, което имитира ефектите на инсулина, подпомагайки прехвърлянето на захар от кръвния поток към клетките.

Канелата може да забави разграждането на въглехидратите чрез намаляване на количеството на определени храносмилателни ензими. Поръсете малко канела в овесени ядки, извара, обикновено кисело мляко или любимата си напитка, за да я направите по-ароматна.

Кайенски пипер

Кайенският пипер съдържа съединение, наречено капсаицин, което му придава пикантност и осигурява различни ползи за здравето. То действа чрез повишаване на телесната температура, спомага за ускоряване на метаболизма и изгаряне на повече калории.

Проучване съобщава, че консумацията на храна, съдържаща капсаицин, намалява нивата на грелин, хормонът, който насърчава глада. Опитайте да поръсите кайенски пипер върху печени ядки или в супи, бъркани яйца или домашно приготвени дресинги или дипове. 

Джинджифил

Джинджифилът помага за контрол на кръвната захар и предотвратява скок в нивата на глюкозата след богата на захар или въглехидрати храна. Има същите свойства за изгаряне на мазнини или термогенни свойства като куркумата и кайенския пипер.

Настържете пресен джинджифил в пържени ястия, печена риба, плодова салата или чай.

Сминдух

Сминдухът е често срещана домашна подправка, получена от бобово растение, научно известно като Trigonella foenum-graecum Linn. Той има доказани антиоксидантни, противовъзпалителни и антимикробни свойства, а настоящите изследвания показват, че може да подпомогне и в усилията за контрол на теглото.

В едно проучване мишки са били хранени с диета с високо съдържание на мазнини в продължение на 12 седмици, а след това им е даван сминдух. Резултатите показват, че сминдухът значително намалява телесното тегло и натрупването на мазнини, като същевременно намалява глюкозата на гладно и инсулиновата резистентност. Доказателствата сочат, че сминдухът може да активира сигналния път на инсулиновите рецептори, което означава, че инсулинът увеличава усвояването на глюкоза в мастните и мускулните клетки и намалява възпалението в тялото.

Тези, които са алергични към сминдух, могат да изпитат странични ефекти, като подуване на корема, диария, газове и ниска кръвна захар. Обсъдете потенциалните нежелани реакции и лекарствените взаимодействия с вашия лекар, преди да включите сминдух в диетата си.

Четете цялата статия в az-jenata.bg.

Снимка: Pixabay