Използвана още в древен Китай, Япония и Югоизточна Азия, оризовата вода е древно и доказано средство в грижата за кожата и косата. Съвременните научни изследвания потвърждават ползите от оризовата вода и я правят все по-популярна в козметичната индустрия.
На първо място, оризовата вода е изключително богата на витамини и минерали. Тя съдържа витамини от група В, витамин Е, аминокиселини, антиоксиданти и минерали като магнезий и калий.
Ползи за кожата
За кожата оризовата вода има множество благоприятни ефекти. Тя действа като натурален тоник, който стяга порите и подобрява текстурата на кожата.
Нейното противовъзпалително действие я прави изключително подходяща за хора с акнеична кожа или зачервявания. Оризовата вода също така помага за избистряне на тена, като намалява пигментните петна и белезите от акне благодарение на съдържащия се в нея ферулова киселина – мощен антиоксидант.
Ежедневното използване на оризова вода върху лицето може да доведе до видимо по-гладка, мека и сияйна кожа.
Ползи за косата
Оризовата вода е ценен съюзник и в грижата за косата. В миналото японските жени от племето Яо, известно със своите дълги, лъскави и здрави коси, са използвали именно ферментирала оризова вода за измиване на косата си.
Оризовата вода съдържа инозитол – вид въглехидрат, който спомага за възстановяването на повредената коса, изглажда кутикулата и укрепва космените фоликули.
Употреба и съхранение
Важно е да се използва ориз без добавки или химикали, за предпочитане био сертифициран. След приготвяне оризовата вода може да се съхранява в хладилник до една седмица.
При употреба върху кожата, тя може да се нанася с памучен тампон като тоник или да се използва като съставка в домашни маски. За косата може да се използва като изплакване след шампоан или като спрей за ежедневна употреба.
Четете повече в puls.bg.
Снимка: Freepik