Чрез варене на животински кости и съединителна тъкан във вода за продължителен период от време се получава костният бульон - обикновено между 12 и 48 часа.
При този процес се извличат колаген, желатин, минерали (като калций, магнезий и фосфор), както и други полезни вещества, които правят бульона ценен както в кулинарията, така и в традиционната медицина.
Бульонът действа ободряващо при настинка и грип. За повече вкус могат да му се добавят различни зеленчуци или подправки, а понякога може да се използва за основа на супи или сосове.
Няма по-добър от домашния бурьон
Домашно приготвеният бульон е по-добра алтернатива на този от магазина, защото сами можем да контролираме какво и в какви количества слагаме в него.
Костният бульон е известен със съдържанието си на колаген - протеинът, който образува съединителната тъкан в кожата, хрущялите, сухожилията и костите. Смята се, че той подпомага гъвкавостта на ставите и намалява признаците на стареене на кожата.
Бульонът е богат на аминокиселини като глутамин, глицин и аргинин, за които се смята, че подпомагат целостта на чревната лигавица и имунната функция. По-специално глутаминът може да помогне за възстановяването на чревната стена и да предотврати т.нар. "пропускливи черва", при които чревната бариера е отслабена и може да се получи възпаление.
Някои изследвания дори предполагат връзка между здравето на червата и състояния като аутизъм, депресия и шизофрения, макар че са нужни още доказателства, за да се потвърди това.
Хидролизираният колаген, който е в разградена форма за по-лесно усвояване, може да подобри еластичността и хидратацията на кожата, както и да намали бръчките. Други изследвания сочат, че той може да облекчи болката и сковаността в ставите, особено при хора с остеоартрит.
Повечето от тези проучвания обаче са фокусирани върху добавки с колаген. Макар костният бульон да е богат на колаген обаче, изследванията показват, че съдържанието му не е достатъчно високо, за да се постигне ефектът, наблюдаван при клинични дози на добавки. Вместо това експертите препоръчват балансирано хранене, богато на протеини, витамин С и здравословни мазнини, за да се стимулира естественото производство на колаген в тялото.
Четете повече в Puls.bg.
Трябва ли да се забранят тротинетките в България?
Снимка: pixabay