Остаряването идва с промени, към които е нужно да се приспособим. Диетата играе важна роля за цялостното здраве и дълголетие и след 50 вашето сърце, мозък, кости, черва и гърди изискват допълнително внимание.
Киви
Кивито е особено полезно, особено що се отнася до здравословните нужди на жените над 50 години. То е богато на витамин С, който е необходим за здрави кожа, коса, кости и имунна функция.
Витаминът също така помага за производството на колаген, което значително се забавя с напредването на възрастта. Нещо повече, кивито предлага фибри и антиоксиданти, които подобряват здравето на червата и съответно защитата от болести.
Гръцко кисело мляко
Еднакво кремообразно и удовлетворяващо, гръцкото кисело мляко може да помогне за поддържане на здравината на костите и мускулната маса с напредване на възрастта. Това се дължи на високото му съдържание на калций и протеини.
Освен това, пробиотичното съдържание на киселото мляко помага за разнообразяване на микробиома – жизненоважен аспект на здравето на червата, който има тенденция да намалява с течение на времето. Това също е полезно за имунната функция, тъй като червата са много тясно свързани с имунната система.
Сини сливи
Като храна с високо съдържание на фибри, сините сливи са полезни за червата, които се нуждаят от допълнителна грижа с напредване на възрастта. Те също така са свързани с по-добро здраве на костите при жени след менопауза.
Това се дължи на калия, витамин К и антиоксидантите, намиращи се в сините сливи – всички те предпазват костите ви с течение на времето.
Боровинки
За жените над 50 години боровинките са повече от просто сладко удоволствие – те са суперзвезда в храненето. Сочните плодове предлагат фибри и антиоксидантни антоцианини, които могат да намалят високия холестерол и високото кръвно налягане.
Това е забележително, защото и двете състояния могат да увеличат риска от сърдечни проблеми, които имат тенденция да се увеличават след менопаузата.
Четете повече в tialoto.bg.
Трябва ли да се забранят тротинетките в България?
Снимка: Freepik