Ягодите помагат с холестерола и регулират кръвното

Те са нискокалорични, вкусни и здравословни

29.04.2025 | 22:50 Редактор:
Ягодите имат роля и в превенцията на рака.
Ягодите имат роля и в превенцията на рака.

Всеки плод има своите ползи за здравето. Ягодите са нискокалорични, вкусни и здравословни. Те са добър източник на много витамини, минерали и растителни съединения.

Ягодите помагат за регулиране на холестерола, кръвното налягане, възпаленията и оксидативния стрес и са отлично допълнение към здравословното хранене.

Те са отличен източник на витамин С, който подпомага имунната система и поддържа здравето на кожата. В състава им присъства и манган – микроелемент, необходим за множество метаболитни процеси, който се среща често и в пълнозърнестите храни, бобовите растения и зеленчуците.

Проучвания показват, че редовната консумация на ягоди може да бъде свързана с по-нисък риск от сърдечно-съдова смъртност. В клинични изпитвания върху хора с установени рискови фактори се наблюдава подобрение в нивата на HDL (добрия) холестерол, понижение на кръвното налягане и подобрена функция на тромбоцитите.

Ягодите допринасят и за редица други здравословни ефекти. Те намаляват оксидативния стрес и възпаленията, подобряват функцията на кръвоносните съдове, както и липидния профил на кръвта. Ягодите могат също така да редуцират LDL (лошия) холестерол. 

Ягодите имат роля и в превенцията на рака. Ракът се характеризира с неконтролиран растеж на анормални клетки, а оксидативният стрес и хроничното възпаление са сред ключовите фактори за неговото развитие. Горските плодове, включително ягодите, имат мощни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, които могат да възпрепятстват появата и развитието на ракови клетки. 

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Freepik