С какво да се храним през пролетта, за да бъдем здрави

Ягодите са отличен избор за междинно хранене или десерт

12.05.2025 | 23:45 Редактор:
С настъпването на късната пролет се появяват първите ягоди.
С настъпването на късната пролет се появяват първите ягоди.

Природата ни предлага изобилие от сезонни храни, богати на витамини, антиоксиданти и фибри – истински суперхрани, които подпомагат храносмилането, повишават енергията и укрепват имунитета. Включването им в дневното меню е не само вкусно, но и стратегическо решение за по-добро здраве.

Зелени листни зеленчуци – сила за организма

През пролетта на пазара изобилстват спанак, лапад, коприва, рукола и зелена салата. Те са отличен източник на фолиева киселина, желязо и витамин К, който играе ключова роля в здравето на костите.

Хлорофилът, който се съдържа в зелените листа, има детоксикиращ ефект и спомага за подобряване на чернодробната функция. Зелените салати, супите с коприва или зелените смутита са лесни начини да ги включим в менюто си.

Репички и зелени стръкове

Репичките са не само хрупкави и свежи, но и мощни антиоксиданти. Те съдържат витамин С, калий и съединения със сярна структура, които подпомагат черния дроб в преработката на токсини.

Зеленият лук и чесън също са типични за сезона – съдържат алицин, който има антибактериално действие и подпомага сърдечносъдовото здраве.

Ягоди – антиоксидантна бомба

С настъпването на късната пролет се появяват първите ягоди. Те са пълни с витамин С, манган и антиоксиданти като антоцианини, които подпомагат сърдечносъдовата система и имунната защита.

Ягодите са отличен избор за междинно хранене или десерт, особено в комбинация с кисело мляко или овесени ядки.

Моркови и целина

Макар да са налични целогодишно през пролетта, морковите и целината са особено свежи. Морковите са богати на бета-каротин – провитамин А, който подпомага зрението и кожата.

Целината от своя страна съдържа калий и антиоксиданти, които действат противовъзпалително.

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Freepik