Милиони души по целия свят страдат от клинична депресия – психично заболяване, което влияе на настроението и самочувствието. Сред основните рискови фактори за развитие на депресия са фамилната анамнеза, хормоналните промени, хроничните заболявания и продължителният стрес.
Проучванията показват, че промените в начина на живот могат да помогнат за намаляване на риска от депресия. Сред най-ефективните стратегии са: редовната физическа активност, качественият сън, управлението на стреса и здравословното хранене.
Хранителните навици са важни за психичното ни здраве
Ново изследване, публикувано в списание Microbiome, определя портокалите като една от храните, които могат да имат положителен ефект върху психичното здраве. Изследователите са анализирали данни от над 32 000 жени на средна възраст. Участничките са попълвали въпросници за хранителните си навици и депресивните симптоми.
Чрез ДНК секвениране на чревния микробиом, учените са открили връзка между консумацията на цитрусови плодове и повишеното присъствие на Faecalibacterium prausnitzii – бактерия, която подпомага намаляването на възпаленията и укрепва имунната система.
Предишни изследвания свързват този микроорганизъм с подобряване на чревното здраве, както и с възможни ползи при раздразнено черво, затлъстяване и диабет тип 2.
Според изследването консумацията на един средно голям портокал дневно може да намали риска от депресия с около 20%. Въпреки това, ефектът явно е специфичен за цитрусовите плодове, тъй като не се наблюдава такава връзка при консумацията на плодове и зеленчуци или при други плодове като ябълки и банани.
Четете повече в puls.bg.
Снимка: Pexels