Черният шоколад е полезен за организма и дори може да се счете за здравословен. Според ново проучване, малки количества от вкусното лакомство могат да помогнат в предотвратяването на развитие на диабет тип 2. Учените установили, че участниците, които ядат по пет или повече блокчета черен шоколад на седмица, показват по-малък риск от развитие на диабет тип 2 – 21% по-малко от техните опоненти, които консумират същото количество, но млечен шоколад.
Освен това, тези, които са яли млечен шоколад по време на изследването, наддават тегло – което има тенденция да допринася за риска от развитие на диабет – докато потребителите на черен шоколад не показват такива резултати.
Тъмният шоколад се смята за здравословен и полезен. Съединенията в какаото са свързани с доброто здраве на сърцето, заключава друго проучване, направено през 2015 година. Според отделна история от 2005 година, черният шоколад също е чудесна храна за подобряване на чувствителността към инсулин и намаляване на кръвното налягане при здрави индивиди.
Четете повече в tialoto.bg.
Снимка: pixabay