Признаци, че не приемаме достатъчно мазнини

Не бива да бъдат силно ограничавани

27.05.2024 | 21:55 Редактор: Беатрис Младжова
Признаци, че не приемаме достатъчно мазнини

Често изключваме мазнините от диетата си, когато искаме да свалим тегло или да го контролираме. Това обаче се отнася за наситените мазнини, трансмазнините, хидрогенираните масла, влагани в различни готови хранителни продукти на пазара. Полезните мазнини са също така калорични, но са изключително важни и полезни, и не бива да бъдат силно ограничавани в храненето.

Мазнините участват активно в разтварянето на мастноразтворимите витамини А, D, К, Е. Те не могат да се усвоят качествено от организма в отсъствието на мазнини в храненето. Те са изключително важни и за регенерацията и синтеза на клетките на вътрешните органи, кожата, косата, ноктите, очите.

Изпитвате постоянен глад

Ако в диетата ви отсъстват мазнини, а наблягате на растителната храна например, е много вероятно да изпитвате чест и постоянен глад, дори да сте се хранили скоро. Мазнините дават енергия и усещане за дълготрайна ситост, както споменахме, така че е важно да бъдат редовно включвани в малки количества.

Проблеми със сърдечносъдовата система

Полезните мазнини имат положително въздействие върху контрола на холестерола. Те подобряват еластичността на стените на кръвоносните съдове и имат свойството да намаляват възпаленията в тях.

Суха кожа 

Мазнините хидратират кожата в дълбочина и я подхранват. Неслучайно много козметични продукти съдържат полезни масла, обогатяващи кожата, подхранващи и изграждащи всяка клетка на кожата. Мазнините възстановяват еластичността на кожата и я правят мека, гладка, предпазена от поява на фини линии и бръчки.

Четете повече в az-jenata.bg.

Снимка: Pexels