Храните, които водят до образуване на целулит

Забравете за кетчупа и майонезата, ако искате гладка кожа

22.05.2024 | 23:02 Редактор: Вяра Димова
Храните, които водят до образуване на целулит

Целулитът често се появява по бедрата, корема и задните части. Прави повърхността на кожата да изглежда набръчкана и на бучки. Ако сте опитали всичко, за да се освободите от него, може би сте претърпели неуспех. Ето защо, вместо да се борите със сегашното положение, по-добре намалете причините, които водят до образуването на целулита и обърнете внимание на храненето.

Ето храните, които да избягвате, за да предотвратите образуването на портокаловата кожа:

Дресинги, сосове и продукти за мазане 

За всички вас, любители на барбекюто, кетчупа и майонезата – тези сосове могат да се окажат по-скоро проблем. Въпреки че някои ястия изглеждат незавършени без вкусната добавка от дресинги и сосове, те играят ключова роля във формирането на целулита.

Други продукти, които трябва да избягвате: сос за барбекю, соев сос, горчица, майонеза, обработен салатен дресинг и консервиран доматен сос.

Преработени меса и сирена

Сандвичите с деликатеси са както вкусни, така и леснодостъпни, но колбасите и изкуствените сирена са пълни с натрий (който често превишава препоръчителния дневен прием в едно малко хранене). Високите нива на натрий водят до задържане на вода. Задържането на вода е това, което ни кара да изглеждаме подути и добавя наднормено тегло върху нашите "проблемни зони", което прави целулита още по-видим.

Други продукти, които трябва да избягвате: деликатеси, бекон, червено месо, колбаси, преработено сирене и пълномаслени млечни продукти.

Газирани, кофеинови и алкохолни напитки 

Въпреки че алкохолните напитки не причиняват пряко образуването на целулит, те свиват кръвоносните съдове в кожата, което може да направи видимостта на целулит по-осезаема. Освен това, когато консумирате алкохол, вие зареждате тялото си с празни калории, като същевременно не му осигурявате полезни хранителни вещества, което допълнително води до наддаване на тегло.

Други неща, които трябва да избягвате: специални готови комбинации от кафе, плодови сокове с изкуствени аромати, газирани и енергийни напитки.

Полуготови и пържени храни 

Полуготовите и пържени храни, макар и вкусни и удобни за приготвяне, очевидно са една от най-вредните храни, които можем да вкараме в тялото си. Пържените храни са с високо съдържание на мазнини и когато се готвят на изключително висока температура, се образуват токсични вещества, които не са полезни за тялото.

Други неща, които трябва да избягвате: пица, чийзбургери, пържени картофи, пилешки хапки, пръчици моцарела и всякакви други дълбоко пържени храни.

Четете повече в az-jenata.bg.

Снимка: pixabay