Засищащи вечери, които ще ни помогнат да се справим с целулита (РЕЦЕПТИ)

Питателната салата с киноа е вариант за леко хапване

08.02.2024 | 20:01 Редактор: Деси Николова
Засищащи вечери, които ще ни помогнат да се справим с целулита (РЕЦЕПТИ)

Повечето хора са склонни да прекаляват с хапването вечер, а тогава е времето, в което трябва да дадем почивка на тялото и храносмилателната си система. В следващите редове ви предлагаме няколко идеи за лека вечеря, която няма да ви "натежи".

Пилешки гърди с гарнитура от сладки картофи 

Ще са ви необходими:

  • 1 кг пилешки гърди без кост и кожа
  • 5 ч. ч. обелени и нарязани на кубчета сладки картофи (около 2 средни) 
  • 5 ч. ч. нарязани на кубчета червени чушки (около 2 малки)
  • 1 голяма глава червен лук
  • 1 скилидка чесън
  • 1 ч. л. сол 
  • 1 ч. л. чили на прах 
  • ½ ч. л. смлян кимион 
  • ½ ч. л. сух риган 
  • 1 малък лайм 
  • по желание – безглутенови тортили 

Загрейте предварително фурната до средно висока степен. Подгответе подходяща тава и застелете с дълги листове алуминиево фолио. Намажете със спрей за готвене. Нарежете всички продукти, подправете ги и ги разпределете, за да покриете добре тавата. Вземете краищата на фолиото и ги съединете, за да образуват „пакет“, в който ще се сготвят продуктите. Гответе, докато зеленчуците омекнат. Сервирайте веднага (внимавайте с парата, когато отваряте пакетите), с резенчета лайм отгоре. Ако желаете, можете да консумирате с безглутенови тортили.

Питателна салата с киноа 

Необходими продукти:

  • 1 средно голям сладък картоф
  • ½ глава червен лук
  • 2 с. л. екстра върджин зехтин
  • ½ ч. л. чесън на прах 
  • ¼ ч. л. сол
  • 230 г пилешки филенца 
  • 2 с. л. горчица
  • 1 с. л. ситно нарязан шалот 
  • 1 с. л. чист кленов сироп 
  • 1 с. л. ябълков оцет 
  • 4 ч. ч. зеленчуци (като спанак, зеле, рукола)
  • ½ ч. ч. варена червена киноа (охладена) 
  • 1 с. л. печени безсолни слънчогледови семки

Загрейте фурната до 220 градуса. В средно голяма купа разбъркайте нарязания сладък картоф и лука, заедно с 1 с. л. олио, чесън на прах и 1/8 ч. л. сол. Разстелете върху голяма тава и печете за 15 минути. Междувременно добавете пилето и 1 с. л. горчица в купата. Когато зеленчуците се запекат, извадете ги от фурната и разбъркайте. Добавете пилето.

Върнете във фурната и продължете да печете, докато зеленчуците започнат да покафеняват и пилето се сготви, (още около 10 минути). Извадете ястието от фурната и оставете да се охлади. Междувременно смесете заедно шалота, кленовия сироп, оцета и останалата 1 с. л. зехтин, 1 с. л. горчица и 1/8 чаена лъжичка сол. Когато пилето се охлади го накъсайте и сложете в купата с дресинга. Добавете зеленчуците, киноата и печените зеленчуци. Полейте с дресинга и поръсете със слънчогледови семки.

Четете повече рецепти в az-jenata.bg.

Снимка: Pixabay