Как да влезем във форма след празниците?

Не трябва да се опитваме да правим всичко още на първата си тренировка, рискуваме да се нараним

07.05.2024 | 07:56 Редактор: Вяра Димова
Как да влезем във форма след празниците?

От великденски партита в офиса до късни вечерни коктейли с приятели и печенето на сладки със семейството. С такъв пълен график е напълно разбираемо да поставите тренировките на заден план и да си починете, което е съвсем нормално. Всъщност почивката от упражнения може да е точно това, от което се нуждаете, за да преминете през непрекъснатите празненства в календара си.

Колкото и забавни да са празниците, те могат да бъдат малко стресиращи. Сега, когато ваканцията официално приключи, може би се чудите как да се завърнете към фитнес рутината си, без да рискувате контузии или да изпитвате прекалена умора. Всичко се върти около това да слушате тялото си и да започнете бавно. Независимо, че сте тренирали до последната възможност преди празниците, отново трябва да стартирате постепенно, за да избегнете наранявания. Как да се върнем към стария си режим?

1. Дишане и медитация

Преди да започнете да тренирате отново, направете равносметка на това как оформяте нещата. Вместо да се критикувате, че сте пропуснали няколко тренировки, тренирайте ума си да си напомня, че празниците са били период на почивка, който ви е подготвял и презаредил с енергия, с която да се върнете по-силни във фитнеса. Упражненията с дишане и йога са много ефективни за умствена подготовка поради фокуса им върху мисленето.

2. Започнете да ходите

Не се опитвайте да правите всичко още на първата си тренировка след празниците, тъй като това може да увеличи риска от нараняване. Позволете си да се пуснете по течението, като това често означава да започнете с по-малка интензивност от преди. Помислете за 10-15-минутна разходка, която да раздвижи тялото и да подготви мускулите ви. Не се тласкайте извън предела на възможностите си.

3. Опитайте йога

Една от любимите тренировки на много хора е йогата. Хубав клас с нежен поток помага постепенно да възстановите силата и увереността в тялото си, но също така ви помага да се отпуснете и да работите върху функционалната мобилност.

4. Правете нещо, което ви харесва

Не обичате йога или пилатес? Няма проблем. Един от най-добрите начини да се върнете към движението е като изберете нещо, което ви харесва. По този начин всъщност очаквате с нетърпение следващата си тренировка. Може дори да откриете, че правенето на нещо, което ви харесва, е терапевтично, така че основната цел е не само за подобряване на физическата форма. Независимо дали сте почитател на кардиото, танците или бойните изкуства, възможностите са безкрайни.

Четете повече в tialoto.bg.

Какво ще правиш на 9 юни?

Ще отида до мола.
17%
Ще изляза с приятели.
30%
Ще се настройвам за Европейското.
52%
Общо 555 гласа

Снимка: pixabay