Какви са ползите от практикуването на йога за двойки?

Научно доказано е, че йога практиката за двойки подобрява техните физически и ментални състояния

09.09.2023 | 17:04 Редактор: Михаела Димитрова
Какви са ползите от практикуването на йога за двойки?

Когато мислите за йога пози за двойки, може би си представяте образи на хора, изпълняващи сложни йога акробатики. Не е нужно да сте опитни в АкроЙога, за да имате забавна, пълноценна партньорска практика. Практикуването на йога пози за двойки е начин да практикувате заедно и да се подкрепяте физически и емоционално. 

Научно доказано е, че йога практиката за двойки подобрява техните физически и ментални състояния, освобождавайки ги от стреса. Двойките, практикуващи заедно, изпитват по-голямо удовлетворение от връзката. Установяването на редовна рутина като йога също може да подхранва близостта. Клиниката за сексуално здраве на Loyola University включва йога в своите програми, за да помогне на двойките „да изградят доверие, да се отпуснат и да се забавляват“.

Няколко съвета:

  • За да бъде по-ефикасна, а и ненатоварваща психически, йога трябва да се практикува според възможностите и опитът. Затова е нужно да се определи нивото на компетентност.
  • Опитът да се избута или издърпа нечие тяло в дадена поза, може да причини повече вреди, отколкото ползи. По време на практиката трябва да се подхожда внимателно с физическото манипулиране. Правило е в йога да се избягва натиска и дърпането. 
  • Йога има вградена клауза за неконкуриране: Една от целите на практиката е да се освободим от асмита, което може да се преведе като егоизъм. Това е една от петте клеши или страдания, които йога практиката е предназначена да обезсили. Затова оставете егото на заден план. 

Повече по темата прочетете в Puls.bg

Снимак: Pexels