Как да отслабнем без да залагаме на диета или спорт?

Изключете сладките напитки от менюто си

23.04.2024 | 19:27 Редактор: Деси Николова
Как да отслабнем без да залагаме на диета или спорт?

Ако се чудите как да отслабнете, без да спортувате, има научно подкрепени методи за това. В края на краищата "упражненията сами по себе си не променят теглото толкова, колкото хората си мислят", заявява Спенсър Надолски, лекар специалист по затлъстяването и липидите и медицински директор в WeightWatchers. Но как да постигнем ефект на намаляването на мазнините в тялото, без да се подлагаме на строги диети и режими?

Яжте повече фибри

"Фибрите помагат при загуба на тегло по толкова много начини", казва Карън Ансел, автор на "Лечебни суперхрани за борба със стареенето: Останете млади, живейте по-дълго". Те се разширяват в червата ви като гъба, така че фибрите действат като естествено средство за потискане на апетита. Освен това най-новите изследвания откриват, че те имат благоприятно въздействие върху добрите чревни бактерии, които помагат за производството на хормони в червата, които казват на мозъка ви, че сте яли достатъчно. Стремете се към най-малко 25 грама фибри на ден от различни източници – като пълнозърнести храни, боб, плодове и зеленчуци.

Обърнете внимание на порциите си 

Когато сте у дома, яжте от по-малки чинии и купички. Вероятно ще приемате по-малко калории и това подмамва мозъка ви да мисли, че се храните с повече, отколкото всъщност консумирате. Можете да прилагате следното правило за балансирано хранене: стиснатият юмрук е подходящ размер на порция за плътни въглехидрати (около 1 чаша), а дланта ви е около 115 г (добър размер на порция за нетлъсто месо или протеин); след това добавете около 2 супени лъжици здравословни мазнини (в идеалния случай от цели храни като ядки или авокадо), плюс много зелени или цветни зеленчуци, за да запълните останалата част от вашата чиния.

Изключете сладките напитки от менюто си

Британско изследване свързва редовната консумация на сладки и изкуствено подсладени напитки с по-високи телесни мазнини при децата. Има много здравословни алтернативи на безалкохолните напитки. Обикновена вода с прясна мента, джинджифил, горски плодове или краставица е освежаваща напитка и съдържа много малко калории. Можете да добавите и лайм или лимон към газирана вода.

Четете повече в az-jenata.bg

Снимка: Pixabay