Какво е фастинг и кои храни да включим в него?

Експерти препоръчват да подхождаме внимателно, когато го спираме

23.04.2024 | 09:38 Редактор: Вяра Димова
Какво е фастинг и кои храни да включим в него?

Периодичното гладуване, известно още като фастинг, се радва на огромна популярност от няколко години. Поддръжниците на диетичната стратегия се кълнат, че тя може да има куп различни ползи за здравето – от възстановяване на връзката ви с храната до загуба на тегло. Но може да бъде доста трудно да разберете какви храни и напитки да консумирате след гладуването и колко калории всъщност го прекъсват.

Периодичното гладуване се фокусира върху следването на определен модел на хранене и гладуване – по същество периоди от време, когато ядете и не ядете. Той обикновено включва ограничаване на яденето и пиенето за определен период, разделен през седмицата.

Колко калории прекъсват фастинга?

Технически погледнато, гладуването означава въздържане от всякакъв вид храна. В резултат на това всяко количество калории ще прекъсне процеса. Основното правило, което се разпространява онлайн, е, че 50 калории ще нарушат фастинга, но това се основава на опита на един случаен човек и се повтаря толкова често, че хората започват да вярват в него.

Веднага, след като консумирате достатъчно калории, за да осигурите на тялото си енергия да направи каквото и да било, това ви извежда от състояние на гладуване, защото сте получили гориво, с което да работите. По принцип наличието на каквото и да е количество калории означава, че напускате фастинга. 

Какво да приемате, докато гладувате?

Отново, гладуването по дефиниция означава, че не приемате храна за определен период от време. Въпреки това, някои графици за фастинг ви позволяват да консумирате нискокалорични напитки. Ето какво може да пиете по време на процеса:

Вода – водата е най-добрата опция тук. Това включва негазирана или газирана вода, въпреки че ароматизираните версии са малко опасни, защото обикновено съдържат малко калории.

Кафе – черното кафе съдържа 5-6 калории на чаша, което технически е нищо. Все пак диетолозите казват, че повечето хора пият напитката по време на фастинг и се справят добре. Просто пропуснете добавки като мляко, сметана или захар. Те вече ще имат ефект върху гладуването.

Чай – свареният чай обикновено съдържа същите калории като чаша черно кафе или дори по-малко. Тук важат същите правила като по-горе.

Някои хора пият пилешки или костен бульон или пък добавят гхи, или кокосово масло към кафето по време на фастинг, но всички те технически могат да "нарушат" гладуването. По-специално, храни като костен бульон съдържат много протеини. 

Какво да ядете, когато спрете фастинга?

Експертите препоръчват да подходите внимателно към тази фаза и да подбирате разумно храните и напитките си. Яденето наведнъж на храна с високо съдържание на захар и въглехидрати за кратък период от време няма да ви накара да се почувствате добре. Ако вкарате голямо количество въглехидрати в кръвта си на празен стомах, ще се почувствате зле. Това ще доведе до гликемична нестабилност през целия ден, причинявайки проблеми с енергийните нива и контрола на апетита. Ефектът може да се обърне срещу вас. 

Лесно е да преядете, когато прекъснете гладуването, но планирането на това, което ще правите, когато ядете отново, може да помогне. Ако смятате да опитате тази диета, планирайте, планирайте, планирайте и я съобразете с живота си.

Диетолозите препоръчват да започнете с нещо по-малко, което има добро количество мазнини, като ядки и семена. Може например да хапнете шепа бадеми, докато се насочвате към по-големите порции, за да улесните стомаха си.

Четете повече в tialoto.bg.

Снимка: pixabay