Атлантическа диета за по-дълъг живот и холестерол в норма

Тя е с ниско съдържание на наситени мазнини

19.02.2024 | 16:05 Редактор: Искра Ангелова
Атлантическа диета за по-дълъг живот и холестерол в норма

Средиземноморската диета ви казва да напълните чинията си със здравословни мазнини, риба, ядки, плодове и зеленчуци. Диетолозите я смятат за един от най-здравословните начини, по които можете да се храните. Диетата е полезна за сърцето, може да ви помогне да отслабнете и да се пренесете на красивия средиземноморски бряг, дори през зимата.

Средиземноморската диета няма намерение да напуска обкръжението ни. Тя току-що беше обявена за най-добрата диета от U.S. News and World Report. Но новодошлият хранителен режим, наречен атлантическа диета, има няколко ключови разлики, които нашумяват през последно време. Според проучване, не е нужно напълно да изключите месото и картофите, за да поддържате талията, холестерола и нивата на кръвната си захар под контрол.

Атлантическата диета идва от традиционните модели на хранене в северозападната част на Иберийския полуостров - по-специално северозападна Испания и северна Португалия. Сравняват я с по-известната за момента средиземноморска диета и има защо. И двете насърчават свободната консумация на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, бобови растения, зехтин, ядки и риба, като позволяват умерена консумация на вино.

Основната разлика е, че типичната атлантическа диета позволява повече говеждо и свинско месо и в нея има тенденция да се включва повече нишесте от средиземноморската.

Какво може да ядете според атлантическата диета?

Местните пресни храни, които са сезонни и минимално преработени, са фокусът на този хранителен режим.

Основни продукти в диетата включват плодове, зеленчуци, пълнозърнест хляб, картофи, боб, зехтин, риба и други морски дарове, мляко и сирене, както и сушени плодове и ядки, особено кестени. Атлантическата диета също позволява умерени количества говеждо, свинско, птиче месо и вино.

Тук обаче трябва да забравите за пържените храни. Кухнята в региона на Испания и Португалия е предимно скара, печено, на пара или задушено. По-специално задушаването е метод на бавно готвене, който може да помогне за запазване на хранителните вещества и подобряване на вкуса, включвайки съставки като морски дарове, постно месо, зеленчуци и бобови растения. То отразява кулинарните традиции на регионите по крайбрежието на Атлантическия океан. Можете да използвате пресни билки и подправки, за да подсилите вкуса на вашите яхнии.

Какви са ползите?

Атлантическата диета е с ниско съдържание на наситени мазнини и богата на антиоксиданти, витамини, минерали, фибри и здравословни мазнини. В проучване от тази година, което включва 574 участници, тези, които са спазвали диетата в продължение на шест месеца, са забелязали значителни подобрения в обиколката на талията и HDL (т. е. добрия) холестерол.

Други скорошни проучвания показват, че атлантическата диета може да помогне за намаляване на депресията и да увеличи дълголетието.

Атлантическата диета се фокусира върху морски дарове и здравословни мазнини, като тези в рибата и зехтина. Това може да допринесе за подобряване на здравето на сърцето и намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания. Проучване от 2022 година установява, че хората, които ядат повече от половин чаена лъжичка зехтин дневно, имат по-ниски нива на преждевременна смърт от сърдечносъдови заболявания в сравнение с тези, които никога или рядко са консумирали маслото. Диетолозите приветстват зехтина екстра върджин като здравословна мазнина, защото е богат на антиоксиданти като олеокантал, за който е известно, че помага в борбата с възпалението.

Подобно на средиземноморската диета, ползите за здравето от атлантическата диета са до голяма степен полезни за дългосрочното когнитивно здраве. Пресните морски дарове и зехтинът са богати на омега-3 мазнини, хранително вещество, свързано с мозъчната функция.

Четете цялата статия в tialoto.bg.

Снимка: Pixabay