Какви са ползите от авокадото?

Концентриран източник е на витамини, минерали, фибри и здравословни мазнини

19.02.2024 | 12:05 Редактор: Толя Стоянова
Какви са ползите от авокадото?

Интересен факт за авокадото е, че то е горски плод, характеризиращ се с месеста и кремообразна текстура отвътре, а отвън - с твърда обвивка. В някои държави авокадото се свързва със суеверия. Смята се, че то носи късмет, любов и плодородие. В Южна Америка младоженците получават като подарък авокадо, което символизира любов и просперитет в живота им занапред.

Този интересен плод е богат на хранителни вещества и често приветстван като маслото на природата. Авокадото не узрява на дърво, а след като се прибере. Именно това позволява контрол върху процеса на зреене.

В 200 г авокадо се съдържат 322 калории, 4 г протеин, 30 г мазнини, 14 г фибри, 17 г въглехидрати, витамин С, витамин К, витамин Е, витамин В2, витамин В3, витамин В5, витамин В6, магнезий, фолат, мед, манган и калий. Изключително концентриран източник е на витамини, минерали, фибри и здравословни мазнини.

В половин авокадо се съдържат 10% от необходимия за организма калий дневно. Повечето хора не си набавят този калий достатъчно, а той е необходим за регулиране на кръвното налягане и нервната система. Калият има способността да предпазва от развитие на инсулт и хипертония. В половин авокадо се съдържат и 15% от препоръчителния дневен прием на витамин В6, който предпазва от оксидативно увреждане на клетките и от възпаления.

Хранителните вещества, съдържащи се в авокадото, предпазват сърдечно-съдовата система и я поддържат здрава. Авокадото повишава нивата на добрия холестерол и намалява стойностите на лошия, което защитава от натрупването на плака по стените на артериите. Високите стойности на магнезий и калий регулират нивата на кръвното налягане и го поддържат в оптимални граници.

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Pixabay