Първите дни са най-трудни: Диетолог каза как да изключим захарта от менюто си

Често се стига до пристрастяване

17.02.2024 | 16:14 Редактор: Вяра Димова
Първите дни са най-трудни: Диетолог каза как да изключим захарта от менюто си

Ако искате да направите значителни промени в начина си на живот по здравословни причини, а и да отслабнете, намаляването на приема на захар вероятно е едно от първите неща, които ви идват наум. През последните няколко години захарта се свързва с множество здравословни проблеми, включително диабет тип 2 и сърдечни заболявания. В резултат на това не е изненадващо, че диетата без захар – хранителен режим, който елиминира всички добавени захари и храни с високо съдържание на естествени захари, наскоро придоби популярност.

Премахването на захарта може да бъде трудна задача, като се има предвид, че много учени и експерти определят захарта като една от най-пристрастяващите съставки в средностатистическото меню на почти всеки съвременен човек.

Въпреки че основните (и най-очевидни) източници на захар са подсладени напитки, десерти, храни, съдържащи царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза и сладкиши като бонбони, бисквити, торти, пайове и сладолед, това не са единствените виновници за приема на захар. Предварително пакетираните сосове, готовите супи, подправките и дори хлябът – всички тези храни могат да съдържат захар.

Ето и съвети как да се опитате да елиминирате захарта от живота си веднъж и завинаги, дадени от Магуайър, която е клиничен психолог, диетолог и сертифициран холистичен специалист. Тя се е специализирала в използването на нисковъглехидратна/кетогенна диета.

Диетата без захар е хранителен режим, който елиминира или ограничава до минимум всички добавени захари, храни с високо съдържание на естествени захари и заместители на захарта. По-строгите версии на диетата включват елиминиране на храни с естествени захари, като плодове, мляко и обикновено кисело мляко.

Какво можете да ядете в диетата без захар?

Добавената захар може да се намери в много продукти, но все пак има много възможности за храна, ако искате да следвате диета без захар. Някои примери включват: пиле; риба; говеждо месо; тофу; яйца; листни зеленчуци; ядки; плодове; черен шоколад; семена; зехтин; авокадо; неподсладено кисело мляко; моркови; нахут; боб; киноа; сладки картофи; кускус; газирана вода; неподсладени напитки като кафе или чай.

Как да следвате диета без захар?

Планирайте и се подгответе: 

Най-напред прочистете килера и хладилника си от всякакви подсладени закуски и/или храни – далеч от погледа, далеч от ума. След това най-добрата ви стратегия е да планирате повечето си хранения. Ако имате нужда от малко вдъхновение, има толкова много уебсайтове и блогове за храна, които са специализирани в рецепти, които са толкова вкусни, че няма да почувствате, че пропускате нещо.

"Погледнете рецептите и плановете за хранене, които искате да следвате, и вземете всички съставки, от които се нуждаете", съветва Магуайър. 

След като стигнете до магазина за хранителни стоки, най-сложната част е да практикувате здравословна доза скептицизъм, когато става въпрос за предварително опаковани или готови храни.

Първите няколко дни са най-трудни

Тъй като захарта е толкова пристрастяваща, може дори да изпитате някои симптоми на абстиненция в допълнение към глада. 

"Тези симптоми обикновено се появяват през първите няколко дни и могат да включват главоболие, стомашно разстройство, раздразнителност и умора. Ще минат, така че се придържайте към плана си!", казва Магуайър. 

Четете повече в tialoto.bg.

Снимка: pixabay