Диета с 1200 калории на ден - полезна ли е?

Режимът може да забави метаболизма ни

09.02.2024 | 21:58 Редактор: Вяра Димова
Диета с 1200 калории на ден - полезна ли е?

Ако някога сте се опитвали да отслабвате с помощта на интернет и социални мрежи, има огромна вероятност да сте попадали на погрешното схващане, че диета с 1200 калории е правилното количество, от което се нуждаете, за да свалите излишните килограми. Но ето една новина – това не е непременно така и приемът на твърде малко калории може да има обратен ефект върху целите ви за влизане във форма. 

Както подсказва името, диета с 1200 калории е вид нискокалоричен диетичен план, който ограничава дневния ви прием на калории до приблизително 1200. Целта е да се създаде калориен дефицит, който на теория може да доведе до загуба на тегло

Въпреки това, 1200 калории на ден обикновено не са достатъчни, за да поддържат цялостното ви здраве, особено ако включите някакъв вид упражнения в начина си на живот. 

1200 калории на ден – полезно ли е?

В повечето случаи, не. Продължителното ограничаване на калориите всъщност може да забави метаболизма, защото тялото ви усеща, че храната е оскъдна и намалява скоростта, с която изгаря съществуващите калории. И въпреки че първоначално може да отслабнете от диета с 1200 калории, спирането на този хранителен план може да доведе до повторно наддаване на тегло. 

Освен това, прекомерното ограничаване на калориите може да доведе до загуба на костна плътност и мускули, мозъчна мъгла, запек, замаяност, умора, главоболие, хормонален дисбаланс и лоша имунна функция. С две думи – тялото ви започва да отказва. 

В резултат на това, ако смятате да опитате диета с 1200 калории, първо трябва да говорите с вашия лекар или диетолог. Този режим обикновено не е устойчив за дългосрочното здраве на обикновения човек и може да се изложите на риск от хранителни дефицити.

Четете повече в tialoto.bg.

Снимка: pixabay