Канелата регулира кръвната захар и пази от сърдечно-съдови заболявания

Оказва влияние върху метаболизма и здравето на организма ни

24.01.2024 | 21:51 Редактор: Вяра Димова
Канелата регулира кръвната захар и пази от сърдечно-съдови заболявания

Канелата е подправка, която се използва от хилядолетия. През последните години проучвания потвърждават доказателствата, че тя носи много ползи за здравето. Богата е на антиоксиданти, регулира нивата на кръвната захар, предпазва от появата на сърдечно-съдови заболявания, намалява възпалението и др. Острият ѝ вкус и мирис се дължат на маслената част на канелата, която има високи стойности на цинамалдехид.

Учени твърдят, че благодарение на това съединение, канелата оказва влияние върху метаболизма и здравето на организма. Антиоксидантните ѝ ефекти са големи и е възможно да се използва като хранителен естествен консервант.

Ето и ползите от консумацията на канела:

1. Предпазва от сърдечни заболявания. Сърдечните заболявания са една от водещите причини за наличие на фатален изход. Доказано е, че канелата намалява риска от заболявания на сърцето. Примерът на грам и половина канела всеки ден намалява нивата на общия холестерол, триглицеридите, LDL (лошия) холестерол и на кръвната захар. Тя може да намали нивата на високото кръвно налягане, ако се консумира всекидневно в продължение на поне 8-9 седмици.

2. Подобрява чувствителността към инсулин. Той е ключов хормон, регулиращ метаболизма и изразходващ енергия. Ето защо е подходяща за прием при инсулиновата резистентност, метаболитен синдром или диабет тип 2.

3. Предпазва от развитие на рак. Има данни, предполагащи, че канелата предпазва от появата на рак, но продължава да се изследва в това направление. Тя действа като намалява растежа на раковите клетки, намалява образуването на тумори и изглежда токсична за раковите клетки. 

4. Притежава противовирусни свойства. Предполага се, че предпазва от някои видове вируси. Канелата, извлечена от сортове Касия предпазва от най-често срещания щам на ХИВ при хората, а именно ХИВ-1. Канелата предпазва и от други вируси, грип и денга.

Четете повече в Puls.bg.

Снимка: pixabay