Диетата на Дюкан, която помогна на хиляди да свалят килограми

Изисква много усилия, но резултатите са впечатляващи

09.04.2024 | 18:47 Редактор: Деси Николова
Диетата на Дюкан, която помогна на хиляди да свалят килограми

Диетата на Дюкан е хранителен режим с високо съдържание на протеини и ниско съдържание на въглехидрати, целящ отслабване. Създадена е от д-р Пиер Дюкан, френски общопрактикуващ лекар, специалист по управление на теглото. Д-р Дюкан създава диетата през 70-те години на миналия век, вдъхновен от пациент със затлъстяване, който споделя, че може да се откаже от всякаква храна, за да отслабне, с изключение на месото.

След като вижда, че много от пациентите му получават впечатляващи резултати от загуба на тегло при неговата диета, той публикува "Диетата на Дюкан" през 2000 г. Диетата на Дюкан изисква много усилия. Тя е ограничаваща, особено в по-ранните фази на програмата и изисква приема на ежедневна добавка от овесени трици.

Първо, диетата помага на човек да разбере какво трябва да бъде неговото "истинско тегло". Изчислението на "истинското тегло" взема предвид пола, възрастта, историята на загуба на тегло и различни други фактори. Това число е крайната цел, към която трябва да се стреми човек. Тази диета съдържа четири фази. Продължителността на всяка фаза се основава на "истинското тегло".

1. Първа фаза на атака

Първата фаза започва диетата с голямо количество чисти протеини. Може да продължи от един до седем дни, в зависимост от това колко килограма трябва да се свалят. Разрешено е яденето само на животински протеини в неограничени количества през цялата фаза. Също така пиенето на 6 до 8 чаши вода и приемането на 1,5 супени лъжици овесени трици на ден. Във фазата на атака също се започва рутинно ходене от 20 минути всеки ден.

2. Втора фаза

Втората фаза е, когато започва добавянето на зеленчуци без скорбяла към хранителния план. Редуват се един ден само на протеини и един ден на протеини, смесени със зеленчуци без скорбяла. Увеличават се до 2 супени лъжици овесени трици на ден. Продължителността на втората фаза се основава на график от три дни за всеки килограм, който трябва да се свали, и в повечето случаи продължава от 1 до 12 месеца.

3. Трета фаза на консолидиране

След като първите две фази са помогнали за свалянето на желаните килограми, фазата на консолидиране постепенно въвежда отново повече групи храни. Тази фаза продължава пет дни за всеки загубен килограм и е предназначена да предотврати повторното наддаване на тегло. Продължава приемането на протеини и зеленчуци без скорбяла, заедно с малко въглехидрати и мазнини, само с един ден протеини всяка седмица. Порцията от овесени трици остава на 2 супени лъжици на ден.

4. Четвърта фаза на стабилизиране

Последната фаза продължава за неопределен период от време и има за цел да помогне за запазването на теглото. Тя е много подобна на фазата на консолидация, но позволява добавянето на повече въглехидрати и мазнини. Един ден от седмицата все още трябва да е само с протеини и всекидневна консумация на 3 супени лъжици овесени трици.

Четете повече в puls.bg

Снимка: Pixabay