Как да се справим с подпухналата зона под очите

Важна е пълноценната почивка

08.04.2024 | 19:04 Редактор: Беатрис Младжова
Как да се справим с подпухналата зона под очите

Независимо дали се дължат на безсънна нощ, алергии или диета, подпухналите очи могат да бъдат козметичен проблем. Зоната около очите е покрита с най-тънката кожа, така че е трудно да се прикрие подуване поради задържане на течност от слъзните канали или възпаление.

За щастие, в повечето случаи подпухналите очи изчезват сами и обикновено не са резултат от дългосрочно състояние. Някои от начините за бързото справяне с проблема включват:

Когато човек е лишен от сън, тялото освобождава кортизол от надбъбречните жлези, което променя баланса на солта в тялото и се получава задържане на вода. За съжаление лишаването от сън е много често срещано явление. Добър начин за достатъчен и по-добър сън е избягването на алкохола и кофеина преди лягане – поне 6 часа преди това.

Задържането на течности е основната причина зад подпухналите очи, така че си струва да се избягват храни, които го предизвикват. Натрият играе ключова роля в регулирането на водата в клетките и когато ядем твърде много сол, този допълнителен натрий увеличава количеството течност в тялото, извън клетките. Намаляването на солта в диетата може да помогне за ограничаване на излишната течност в тялото.

Кремът за очи, който съдържа кофеин, може да помогне в борбата с тъмните кръгове и фините линии, което се отразява на цялостния вид и зоната около очите. ​​Кофеинът е вазоконстриктор, което означава, че свива кръвоносните съдове. Много козметични компании продават кремове за очи с кофеин за намаляване на подпухналостта под очите.

Има ролери за очи от метал или естествени камъни като нефрит или кварц, които са удобни за нанасяне на гел или крем върху очите. Използването на ролер може да осигури студена стимулация на областта около очите, да подобри циркулацията и да подпомогне лимфния дренаж, като всичко това може да помогне за намаляване на подпухналите очи.

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Pixabay