Доказано: Възрастта променя възприятието ни за цветовете

При по-възрастните хора има значително по-отслабена реакция на зениците

06.02.2024 | 23:02 Редактор: Вяра Димова
Доказано: Възрастта променя възприятието ни за цветовете

Освен силата на сетивата ни, която се променя с напредването на възрастта, се влошава и възприятието ни на цветовата гама. Когато видим определен цвят, зениците ни се свиват в зависимост от яркостта и хроматичността на този цвят. Промените в тази реакция са наблюдавани при млади и възрастни в изследване на Университетския колеж в Лондон.

Взети са данни на 18 млади доброволци на средна възраст 27 години и на 20 доброволци на средна възраст 64 години. Изследователите са наблюдавали реакциите на зениците към различни цветове като пурпурно, синьо, зелено, жълто и червено – както и различните им нюанси – тъмно, наситени и светло.

При по-възрастните участващи се е наблюдавала значително по-отслабена реакция на зениците. Техните зеници не реагират толкова остро и това се е отличило най-ярко при разновидностите на зеленото и на пурпурното. Друго заключение на изследването е, че реакцията към синия цвят остава непроменена при различните възрастови групи.  Макар и реакцията към самия цвят да е отслабена, реакцията към яркостта не се променя с напредването на възрастта. 

Причината за тази намалена чувствителност към различните цветове може да е свързана с промените в зрителната кора на мозъка. Тази мозъчна област е свързана с получаването и обработването на всякаква визуална информация, предадена от ретината. Тези промени във възприятието за цвят при напреднала възраст могат да послужат като показатели за някои състояния като деменция. При деменция визуалното възприятие се променя значително.

Четете повече в Puls.bg.

Снимка: pixabay