Слънчевите очила не са само аксесоар, а важни за очите: Как да си изберем правилните?

Ултравиолетовите лъчи биха могли да навредят на очите по същия начин, по който може да се засегне и кожата

03.08.2023 | 16:58 Редактор: Михаела Димитрова
Слънчевите очила не са само аксесоар, а важни за очите: Как да си изберем правилните?

Слънчевите очила не са просто аксесоар към тоалета. Избирането на подходящи слънчеви очила е много важно, тъй като те биха могли да подсигурят защита на кожата и очите.

Подбирането на очила със специални стъкла, които да осигуряват добра защита на очите е от голямо значение за здравето им в бъдеще, както и за понижаване на риска от поява на офталмологични заболявания.

Ултравиолетовите лъчи биха могли да навредят на очите по същия начин, по който може да се засегне и кожата. С течение на времето ултравиолетовите лъчи могат да увредят роговицата -  повърхностния слой на окото, тъканите и лещата, независимо дали ултравиолетовата светлина е естествена или изкуствена, директна или отразена. Колкото по-често очите са изложени на UV лъчи, толкова по-сериозни биха могли да бъдат щетите за тях.

Катаракта - Катарактата е състояние, при което лещата на окото помътнява. Това помътяване е причина за замъгляване на зрението.

Онкологични заболявания на очите - UV лъчи биха могли да повишат риска от развитие на различни онкологични заболявания на зрителния анализатор, като меланом или лимфом.

Повече по темата прочетете в Puls.bg

Снимка: Pixabay