Ето как да поддържаме кожата си през лятото

Тайната е в хидратацията и антиоксидантите

20.07.2023 | 16:28 Редактор: Михаела Кирилова
Ето как да поддържаме кожата си през лятото

В разгара на най-горещите дни в годината, с коктейл в ръка и добро настроение на плажа, трябва да признаем, че лятото не носи само позитиви. Напротив, то може да причини сериозен стрес за нашето тяло. Рязкото повишаване на температурите, в комбинация с промяната във влажността на въздуха може да повиши активността на себацейните жлези. Това от своя страна прави мазната кожа да изглежда още по-лъщяща, а сухата - неминуемо да изглежда по-груба, повяхнала и лишена от свежест.

Кои са малките промени в рутината ни, чрез които може да изглеждаме и да се чувстваме добре и през топлите месеци?

Време е за смяна не само на гардероба, но и на тоалетката ни

И така, както на прага на лятото прибираме зимните дрехи и ги подменяме с летни, определено имаме нужда и от промяна в измивния продукт. Ако през студените месеци подхранващите клийнзъри са за предпочитане, през лятото е добре да ги заменим с  такива, които намаляват омазняването и балансират pH-то, като хората с по-суха кожа е добре да избягват продуктите, които са на основата на пяна и които съдържат алкохоли. 

Антиоксиданти има както в храната, така и в козметиката

Витамин C е един от най-мощните познати антиоксиданти. Съдържа се в цитрусовите плодове, шипките, лютите чушки. Що се отнася до кожата витамин C действа протектиращо спрямо свободните радикали в околната среда, които се натрупват в кожата през деня. Именно затова, серумите съдържащи витамин C, са особено подходящи за лятото и е добре да се нанасят сутрин в комбинация със слънцезащитен продукт, като по този начин те не само подпомагат хидратацията и колагеносинтезата, но бранят кожата ни от вредностите, които ни заобикалят. 

Инвестирайте в добър хидратиращ продукт

Нивото на хидратация в кожата е ключов маркер, що се отнася до вида ѝ, поведението ѝ и здравето ѝ. А в основата на всичко това стоят молекулите хиалуронова киселина. Затова именно топлите месеци са времето, когато трябва да наблегнем на хидратиращи маски, които е добре да се използват два пъти седмично, на ежедневна употреба на хидратиращ крем и серум, както и на професионални хиалуронови терапии при специалисти.

Повече по темата четете в puls.bg

Снимка: Pexels