Тренировка за всеки: Ползите от ходенето

Ползите достигат своя връх при 8800 стъпки на ден

02.05.2024 | 17:17 Редактор: Деси Николова
Тренировка за всеки: Ползите от ходенето

Съществуват много причини, поради които ходенето, като тренировка, е изключително популярно. Тази форма на активност осигурява всички ползи за здравето които предлагат и други нискоинтензивни кардио тренировки.

Ходенето е удобна и достъпна тренировка, за която не е нужна луксозна фитнес зала или много оборудване. Подходящо е за хора от всички фитнес нива и възрасти и може да бъде персонализирано според личните способности на всеки човек.

Много хора използват 10 000 стъпки като еталон за ежедневна цел, но това число всъщност произлиза като част от маркетингова кампания, а не идва от научни доказателства.

Мета-анализ се опита да определи минималния и оптимален дневен брой стъпки за подобряване на здравето, като анализира данни на 111 000 души в 12 проучвания. Констатирано е, че около 2600 и 2800 стъпки на ден намаляват смъртността от каквато и да е причина с 8 процента и намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания съответно с 11 процента, в сравнение с 2000 стъпки на ден. Ползите достигат своя връх при 8800 стъпки на ден.

Извършването на физическа активност, насърчава мускулните клетки да поглъщат глюкоза от кръвта за енергия, намалявайки кръвната захар в краткосрочен план и помагайки за поддържане на инсулиновата чувствителност в дългосрочен план според Американската диабетна асоциация. Тези неща помагат за намаляване на риска от развитие на диабет тип 2 и усложненията, които идват с него. И докато всеки вид упражнения са добри за регулиране на кръвната захар, ходенето е особено ефективно - особено когато се извършва веднага след хранене.

Четете повече в puls.bg

Скъпо ли ви е агнешкото месо за Великден и Гергьовден?

Не, цените са като миналогодишните.
18%
Няма да мога да си позволя агнешко.
44%
Ще си купим, но малко, колкото да има агнешко на трапезата за празниците.
38%
Общо 525 гласа

Снимка: Pixabay