Вредно ли е свинското месо за сърдечносъдовото ни здраве?

Съдържа наситени и ненаситени мазнини в приблизително равни количества

15.04.2024 | 14:03 Редактор: Искра Ангелова
Вредно ли е свинското месо за сърдечносъдовото ни здраве?

Свинското месо е богато на протеини, витамини и минерали. Въпреки това прекомерната консумация на свинско може да носи здравни рискове. Сушените свински продукти като шунка и колбаси също са широко приети.

В порция от 100 грама смляно свинско месо има около 297 калории, 25,7 г протеини и 20,8 г мазнини. Протеините в свинското месо включват всички девет основни аминокиселини, които са необходими за растежа и поддържане на тялото. Това прави свинското месо полезно за спортисти, бодибилдъри и хора, които се възстановяват от травми или операции.

Мазнините в свинското месо обикновено варират от 10% до 16%, но могат да бъдат и по-високи. Месото съдържа наситени и ненаситени мазнини в приблизително равни количества. Например, в 100 грама смляно свинско месо се съдържат около 7,7 г наситени, 9,3 г мононенаситени и 1,9 г полиненаситени мазнини.

Свинското месо е богато на здравословни витамини, минерали и висококачествен протеин, които могат да допринесат за здравословната диета. Поддръжката на мускулната маса е важна за здравето с напредване на възрастта, а свинското месо предоставя висококачествен протеини, които могат да помогнат в този процес. Подобряването на хранителния прием на висококачествен протеин може да помогне за запазване на мускулната маса и предотвратяване на саркопенията при възрастните хора.

Консумацията на свинско месо може да подобри мускулната функция и физическото представяне. Освен висококачествения протеин, свинското месо съдържа и хранителни вещества като таурин, креатин и бета-аланин. Бета-аланинът е важен за производството на карнозин, който е свързан с по-малка умора и подобрена работоспособност на мускулите. Високият прием на бета-аланин, включително набавен от свинско месо, може да подобри физическото представяне.

Четете цялата статия в puls.bg.

Ще слеете ли майските празници и ще си вземете ли кратка ваканция?

Ще ги слея, има много празнични дни.
51%
Няма да ги слея, защото работата не ми позволява това.
28%
Няма значение, че ще редуваме почивни и работни дни.
21%
Общо 676 гласа

Снимка: Pixabay