Нивото на pH в мозъка е ключово за развиване на психични заболявания

Открита е връзка между високата млечна киселина и преждевременното стареене

12.04.2024 | 19:25 Редактор: Толя Стоянова
Нивото на pH в мозъка е ключово за развиване на психични заболявания

Нивата на pH в мозъка оказват влияние на метаболизма на органа. Метаболитната дисфункция се оказва фактор, свързан с голям набор от увреждания, включително невродегенеративни заболявания като болест на Алцхаймер, но и аутизъм и психиатрични болести като биполярно разстройство, депресия и шизофрения.

Нивата на млечна киселина са ключови за мозъчния метаболизъм, според резултатите на изследване на международния консорциум по проекта Brain pH. Промените в нивата на млечна киселина влияят на функцията на мозъчните клетки. Измененията в нивата на съединението водят до дисбаланс между възбуждащи и инхибиторни невротрансмитери. Друга промяна, възникваща от дисбаланса на млечната киселина, е намаляването на киселинността в мозъчната среда. Промените в нивата на pH и млечна киселина се оказват общ показател при невродегенеративни и психиатрични заболявания.

При различните заболявания промените са различни - при депресия, например, се наблюдават по-ниски нива на pH и повишени нива на млечна киселина. Високите нива на млечна киселина съответстват и на увреждане на когнитивните функции, по-конкретно на работната памет. При изследване на института Каролинска в Швеция се намира и връзка между високите нива на млечна киселина и преждевременното стареене.

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Pixabay