Безсънието влияе зле на мозъка и уврежда краткосрочната памет

Може да сме по-нервни, раздразнителни или тревожни

20.02.2024 | 12:02 Редактор: Толя Стоянова
Безсънието влияе зле на мозъка и уврежда краткосрочната памет

Дори само една нощ с по-малко от шест часа сън може да увреди краткосрочната памет на следващия ден. Не всеки реагира на лишаването от сън по един и същ начин, но най-общо казано, колкото по-дълго оставате без подходяща почивка, толкова по-голямо е бремето върху мозъка. При екстремното лишаване от сън - за 24 часа или повече - може да се промени поведението и то да наподоби нетрезво състояние.

Ако не сме спали, сами сме наясно, че на следващия ден е по-трудно да си спомним детайли. Освен това се чувстваме объркани и сме склонни да променяме настроението си без причина. Лишаването от сън обаче не само се усеща ужасно, то също може да попречи на способността да формираме спомени.

Докато човек си почива, мозъкът укрепва и синтезира връзките между невроните, които са се образували през предишния ден, което помага за съхраняването на информация - процес, известен като консолидация. Някои изследователи смятат, че сънят с бързо движение на очите или REM стадият на сън играе особено важна роля за формирането на спомени и ни помага да обработваме емоции. Поради това след безсънна нощ не можем да си спомним дори информация, на която сме отделели специално внимание. Освен това може да сме по-нервни, раздразнителни или тревожни, просто не в най-добрата си форма.

Ако не сме спали добре, може също така да ни е трудно да обърнем внимание на това, което е пред нас, което намалява вероятността да си го спомним по-късно. Същото важи и ако се чувстваме емоционално претоварени, тревожни или заети - умът ни не присъства напълно. Това може да ограничи информацията, която кодира мозъкът ни.

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Pixabay