Как да се справим с безсънието?

Преди лягане трябва да се избере дейност, която успокоява

11.01.2024 | 23:15 Редактор: Толя Стоянова
Как да се справим с безсънието?

Ако не можем да се справим с безсънието, създаването на рутина преди лягане може да ни помогне да заспиваме по-лесно и да имаме по-качествен сън. Трябва да си изградим навика за преход към съня. При децата този преход е изграден. Те знаят, че вечерят, след което се къпят, следва прочитане на приказка и след загасянето на лампата заспиват. Така на сутринта се чувстват бодри и пълни с енергия. Възрастните не спят така добре, както са спали като деца, и една от съществените причини е, че тази рутина някъде във времето е прекъсната. Какво можем да опитаме, за да възстановим лесното заспиване?

Преди лягане трябва да се избере дейност, която успокоява, а не около час или два преди да заспим да водим разговори относно стресови ситуации, да вършим работата, която не сме успели през деня. Трябва да си дадем време, в което да се отпуснем и да се подготвим за съня. Някои предпочитат да четат в леглото, това им се отразява добре и ги откъсва от негативните мисли.

Топъл душ - вземането на топъл душ или вана със сигурност би успокоило, защото топлата вода отпуска тялото. 

Гледане на филм - няколко часа преди сън можем да гледаме телевизия, но е препоръчително да се избягват комедийни предавания, които могат да превъзбудят, както и "филмов маратон", за да имаме поне 8 часа нощен сън. Гледането на вече познато предаване или филм, може да отпусне, понеже имаме идея какво предстои и няма да ни бъде толкова интересно. 

Йога или леки упражнения за разтягане - известно е, че йогата отпуска тялото, а при болки в гърба или врата леките разтягания биха я облекчили и биха подготвили за по-добър сън. Медитация или изричането на молитва. Това може да подейства успокояващо на ума ни и да отпусне.

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Pexels