Как любовта влияе на мозъка?

Нивата на окситоцин се покачват

14.01.2024 | 18:03 Редактор: Толя Стоянова
Как любовта влияе на мозъка?

Влюбването активира определени пътища в мозъка, свързани с позитивни усещания.Това е описано в научно изследване, представено в сп. Behavioral Sciences, в което се изучават ефектите от любовта върху поведението. Разгледани са данни от над 1500 доброволци, които се считат за влюбени в някого. Най-вече е търсена връзка между любовта и BAS (система за активиране на поведението - behavioral activation system) - тази част от мозъка ни, която насърчава дадено поведение, което може да доведе до награда. BAS е система, свързана с голям набор от поведения в ежедневието, но се изучава и във връзка с някои психиатрични заболявания като биполярно разтройство или зависимости. 

В изследването се твърди, че когато сме влюбени, е възможно да възприемаме такива поведения, които да са центрирани около човека, в когото сме влюбени. Това може да се дължи на освобождаването на хормона окситоцин, свързан с усещанията за доверие, сексуална възбуда и изграждане на взаимоотношения. Смята се, че когато сме в даден социален контекст в организма ни се освобождава окситоцин, който придава някаква значимост на социалния контакт – когато сме с човек, в когото сме влюбени, нивата на окситоцин се покачват и контактът с този човек ни се струва по-значим.

Повишената важност на комуникацията със значим за нас човек (в когото сме влюбени, например) има и доказано влияние върху свързаните с допамина пътищата в организма ни – прекараното време с този човек ни се струва приятно и задоволяващо и това активира нашата BAS система, което води до нов вид поведение, чрез което търсим същото задоволство като преди от социалния контакт.

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Pexels