Алкохолът е по-вреден за жените, рисковете за сърдечни проблеми са по-големи

Три питиета на ден са опасни

14.04.2024 | 06:50 Редактор: Елеонора Танева
Алкохолът е по-вреден за жените, рисковете за сърдечни проблеми са по-големи

Хората на млада и средна възраст, които са имали високи нива на консумация на алкохол (най-малко 15 питиета на седмица за мъжете и 8 за жените), са по-склонни да развият коронарна болест на сърцето в сравнение с тези, които са консумирали по-малко.

Според проучване, представено в Американския колеж по кардиология, тази връзка е силна при жените, особено тези, които са пили три или повече алкохолни напитки за един ден през последните три месеца, пише Health.

"Употребата на алкохол сред млади жени и жени на средна възраст нараства, защото те може да се чувстват защитени от сърдечно-съдови заболявания. Но това проучване показва, че дори в тази възрастова група жените, които пият повече от препоръчителното количество от едно питие на ден или са по-склонни към прекомерно пиене са изложени на риск от коронарна болест на сърцето“, каза водещият автор на изследването Джамал Рана, цитирана от БГНЕС.

В проучването изследователите класифицират консумацията на алкохол на участниците като ниска (1-2 питиета седмично за мъже и жени), умерена (3-14 питиета седмично за мъже и 3-7 питиета седмично за жени) или висока (15 или повече напитки на седмица).

Снимка: pixabay