Чаят от банан е много полезен за здравето и съня

Плодът е богат на витамини и каротеноиди - действат като антиоксиданти за защита на тялото

11.04.2024 | 12:44 Редактор: Вяра Димова
Чаят от банан е много полезен за здравето и съня

Банановият чай, известен също като чай от бананова кора, ако се използва само кората, е напитка, приготвена чрез накисване на плода, кората или и двете на банана във вряща вода. Твърди се, че има много ползи за здравето, благодарение на бананите, но по-специално чаят е по-популярен заради предполагаемата си роля за насърчаване на съня.

Въпреки че малко проучвания са оценили конкретно ползите за здравето от банановия чай, ние знаем хранителната стойност на банана – калий, фибри, витамини B6 и C, магнезий и други фитонутриенти, които са от полза за психичното здраве, сърдечносъдовото здраве, кръвното налягане, здравето на червата, силния имунитет и много други. Ето и ползите:

Подобрено качество на съня и настроението

Магнезият помага за регулиране на циркадния ритъм за здравословни цикли на сън и събуждане, а триптофанът е предшественик на серотонина – химичен невротрансмитер за добро настроение. И двете са хранителни вещества, открити в бананите, заедно с въглехидратите – друг производител на серотонин, които помагат за създаване на спокойствие за подобрен сън и стабилизирано настроение. 

Антиоксидантни свойства

Като плод бананите са богати на витамини и каротеноиди, които действат като антиоксиданти за защита на тялото от свободните радикали, намаляване на възпалението и борба с болестите. Витамини С и А, танини и антоцианини са примери за мощни съединения, съдържащи се в плодовете на банана. Корите са още по-богати източници.

Храносмилателна подкрепа

Бананите са с високо съдържание на калий и също имат малко магнезий, които са електролити, работещи заедно, за да регулират баланса на течности в клетките ви. Липсата или дисбалансът на електролитите може да доведе до оплаквания от запек и подуване на корема, докато консумацията на банани може да помогне за адекватен прием. Освен това, бананите също са чудесен източник на фибри за насърчаване на здравословната функция на червата.

Стабилизиране на кръвната захар

Суровите банани съдържат фибри и вид нишесте, наречено устойчиво нишесте, което тялото не може да смила. От друга страна, напълно узрелият банан има по-малко устойчиво нишесте от суровия банан. В проучване върху животни диетично устойчивото нишесте показва някои ползи при контролирането на нивата на глюкозата, въпреки че все още са необходими допълнителни изследвания.

Четете повече в tialoto.bg.

Снимка: pixabay