Полезните чайове, които можем да пием всеки ден

Богати са на хранителни вещества и здравословни свойства

31.03.2024 | 21:33 Редактор: Вяра Димова
Полезните чайове, които можем да пием всеки ден

Лесно е да забравите, че една скромна чаша чай може да бъде пълна с хранителни вещества, които носят важни ползи за здравето. Повечето сортове чай, които ще намерите на рафтовете на супермаркетите или онлайн, са здравословен избор и с толкова много десетки варианти, от които можете да избирате, че скуката никога няма да се появи с тази напитка.

Иначе казано, независимо дали ви харесва студен или горещ, чаят е супер здравословна напитка, която можете да пиете всеки ден. Но кои сортове чай са абсолютно най-здравословни за ежедневна употреба? Ето видовете чай с най-забележителните хранителни вещества, здравословни свойства и функционални ползи.

Следващият списък обяснява най-здравословния избор на чай, който можете да направите, и какво прави всеки от тях толкова страхотен за вас:

Черен чай

Един от най-разпространените сортове чай е черният и вероятно вече се намира в шкафа ви. От всички чайове, черният се окислява най-дълго и листата му често се натрошават на по-малки парчета от роднините му. Това придава по-дълбок, по-интензивен вкус, както и по-високо съдържание на кофеин от 47 милиграма на 230 милилитра.

Чай от джинджифил и куркума

Все по-популярна комбинация е джинджифил и куркума – и има защо! Куркуминът в куркумата предлага противовъзпалителни ползи, докато веществата, открити в джинджифила, облекчават болката и подобряват храносмилането. Пиенето на тази смес от чайове без кофеин е подходящ начин да започнете, да завършите или да преполовите деня си и е просто възхитителна с нотка на мед.

Зелен чай

Друг чай, попадащ в категорията "истински", е зеленият, който претърпява минимално окисляване и листата му обикновено са по-малко натрошени в сравнение с черния чай. Този сорт съдържа по-малко кофеин от черния, с приблизително 30 милиграма на 230 милилитра. Чаят матча е мощен сорт, който е с по-високо съдържание на кофеин в сравнение с други зелени чайове, но все още е с по-ниско съдържание на кофеин от кафето. 

Лимонов чай

Независимо дали посягате към чай от лимонова върбинка или просто гореща вода, напоена с лимонов сок или кора, всеки вид чай на основата на лимон е чудесен за ежедневно пиене. Лимонът съдържа витамин С, който помага в борбата с възпалението и укрепва имунитета. Цитрусът също съдържа терпен, лимонен, който има особено антидепресивно действие.

Бял чай

Белият чай е най-слабо окисленият тип чай от Camellia sinensis, предлагащ по-деликатен вкус, характеризиращ се с леки зелени тревисти нотки. Той най-често има около 15 процента по-малко кофеин от зеления чай.

Чай от хибискус

Наситеният розов оттенък и тръпчивата сладост на чая от хибискус са го направили доста популярен билков чай – плюс това е без кофеин. Хибискусът е богат на хранителни вещества чай с впечатляващи ползи за метаболизма, до голяма степен чрез неговите стабилизиращи кръвната захар ефекти. 

Четете повече в tialoto.bg.

Снимка: pixabay