Най-добрите чайове за пролетен детокс

За свеж старт на пролетта

16.03.2024 | 15:04 Редактор: Беатрис Младжова
Най-добрите чайове за пролетен детокс

Преминаването от зимния към пролетния сезон е период, който е изключително подходящ за да детоксикираме организма си. Детоксът се прави, за да позволи на тялото да се отърве от токсините, които са се натрупали поради стрес, околна среда, прием на медикаменти, неправилно хранене, заболявания, липса на физическа активност.  

Зелен чай 

Един от най-полезните за здравето зелени чайове е матча. Матча се предлага в прахообразна форма и е чудесен като добавка и към здравословни десерти, напитки с кафе и мляко и други. Матча, но и сенча и другите видове зелени чайове, са богати на полифенолното съединение, отговорно за голяма част от неговите детоксикиращи свойства – епигалокатехингалат (EGCG).

Чай от корен на глухарче

Него може да намерите самостоятелно или като част от ароматни бленд чайове. Тази напитка е чудесна за пролетен детокс през цялата година. Известно е, че коренът от глухарче може да увеличи производството на жлъчна киселина, което може да помогне за извеждането на токсините от тялото.

Коприва

Копривата също се комбинира добре с други ароматни билки за повече здраве. Чаят от нея се препоръчва не само за детокс, но и на страдащите от анемия. Тя е богата на желязо, калций и други важни микроелементи. Консумацията на напитката спомага за елиминирането на токсините през бъбреците и може да помогне за премахване на подуване около възпалени стави, смятат учени.

Хибискус

Наричан още каркаде, има приятен вкус и много интензивен червено-розов цвят, когато се приготви като чай. Той е фантастичен за поддържането на черния дроб, като му помага да се детоксикира, което елиминира ненужното от тялото ни. 

Четете повече в az-jenata.bg

Снимка: Pixabay