От бадемово мляко до чай от валериан - ето кои напитки ни помагат за по-добър сън

Магнезият се използва за лечение на безсъние

21.02.2024 | 20:10 Редактор: Искра Ангелова
От бадемово мляко до чай от валериан - ето кои напитки ни помагат за по-добър сън

В напрегнатото градско ежедневие, със сигурност има прекалено много стимули, които може би имат общо с нарушенията в съня. Обилното хранене вечер, излагането на синята светлина от електронните устройства, консумацията на алкохол и кофеин, стресът - това са само малка част от факторите. Но можете ли да „обърнете играта“ във ваша полза? В следващите редове ще ви предложим няколко напитки, които ще ви помогнат да заспивате по-лесно. Кои са те?

Зелен чай без кофеин 

Зеленият чай предизвиква голям интерес в съвременния свят днес благодарение на способността си да насърчава загубата на тегло. Въпреки това, ако от него е премахнат кофеинът, той има ползи също за подобряването на съня. Зеленият чай съдържа аминокиселината теанин, за която е доказано, че помага за намаляване на стреса и насърчаването на по-спокоен сън.

Златно мляко 

Златното мляко не само използва потенциала за подпомагане на съня на топлото мляко, но също така може да се похвали с наличието на куркума. Тъй като млякото съдържа триптофан (който е прекурсор на мелатонина), то може да помогне за повишаването на нивата на мелатонин. Той е основният хормон, който регулира цикъла сън-събуждане на тялото ви. Междувременно куркумата е богата на съединението куркумин, което пък може да облекчи някои ефекти от липсата на сън, да намали възпалението и безопасно да облекчи симптомите на тревожност и депресия. За да си направите златно мляко, смесете 1/2 чаша мляко, 1 чаена лъжичка куркума, 1 малко парче джинджифил и 1 чаена лъжичка мед. Оставете да заври, намалете котлона и оставете да къкри 3-5 минути.

Бадемово мляко 

Тъй като бадемовото мляко е направено от цели бадеми, то може да насърчи добрия сън. Бадемовото мляко е с високо съдържание на стимулиращи съня хормони и минерали, включително триптофан, мелатонин и магнезий. Всъщност 1 чаша бадемово мляко съдържа почти 17 мг магнезий. През последните години магнезият се използва за лечение на безсъние, особено при по-възрастни хора. Като се има предвид, че бадемовото мляко се прави от цели бадеми, хората с алергии към ядки трябва да избягват бадемовото мляко и продуктите, направени с него. Лесно можете да си го приготвите у дома, като смесите в блендер 1 ч. ч. бадеми, 2 ч. ч. вода и след това прецедите по-твърдите частици.

Чай от валериана

Коренът от валериана се използва от векове като леко успокоително средство. Използва се и за намаляване на чувството на безпокойство и за насърчаване на спокойствието на хората като естествено средство срещу стрес. Билката валериана често се използва за лечение на нарушения на съня, особено при хора, които страдат от безсъние. Обикновено се комбинира с маточина, хмел и други.

Четете цялата статия в az-jenata.bg.

Снимка: Pixabay