Хъркането, освен досадно, е и опасно за здравето

То може да увреди каротидните артерии

21.02.2024 | 13:20 Редактор: Деси Николова
Хъркането, освен досадно, е и опасно за здравето

Хъркащите през нощта са с по-висока вероятност да имат високо кръвно, сочи ново изследване. Хъркането може да увреди каротидните артерии.

Учените от университета Флиндърс в Австралия анализират данни на над 12 хиляди души. Средната възраст на участващите е 50 години, а средният им индекс на телесна маса – 28. Качеството на сън в рамките на изследването е измервано със сензори под възглавниците.

Близо половината от участващите са хъркали през нощта, но едва 7% са хъркали за повече от 30% от продължителността на съня си. Страдащите от сънна апнея са хъркали средно повече от останалите участващи. Продължителността на хъркането е директно свързана с повишение до 3-4 mmHg на кръвното налягане. При обструктивната сънна апнея хъркането повишава кръвното със средно 3,8 mmHg систолно и 4,5 mmHg диастолно. 

Най-силна връзка между повишено кръвно налягане и хъркането се наблюдава при участващите с индекс на телесна маса над 30 на възраст под 50 години. При възраст под 50 години и хъркане, при нормален индекс на телесна маса, вероятността да има проблем с кръвното е 98%.

Хъркането е нормално по време на сън, но за някои е хроничен проблем и потенциално е показателно за здравни проблеми. Звукът се издава поради запушването на въздушните пътища и невъзможност да преминава свободно въздух. Затова се налага той да преминава през тъкани като небце, сливици и език, които вибрират една срещу друга, причинявайки характерния звук. Наднорменото тегло може да предразположи към хъркане, както и употребата на алкохолни напитки. 

Четете повече в puls.bg

Снимка: Pexels