Екстрактът от зелен чай ни помага на кожата, бори стареенето

Той се предлага в няколко форми

20.03.2024 | 22:50 Редактор: Беатрис Младжова
Екстрактът от зелен чай ни помага на кожата, бори стареенето

Екстрактът от зелен чай, който се предлага в няколко форми, включително прах, се прави от листата на ботаническия чай Camellia sinensis. Въпреки че няколко други вида чай също се извличат от същото растение - черен, бял и улонг - зеленият чай е известен като най-малко обработеният сред групата, запазващ повече от своите ценни, здравословни свойства.

Използван за козметични цели, екстрактът от зелен чай е известно, че показва ефекти, които помагат за намаляване на признаците на стареене, като бръчки и фини линии. Обикновено се използва като ценна съставка в продукти за измиване на лице, овлажнители, серуми и други продукти за грижа за кожата, които действат за успокояване на раздразнението, изравняване на обезцветяването на кожата, защита на кожата от UV радиация, успокояване на зачервяване и подуване, и предотвратяването на щети. 

Известно е, че продуктите, обогатени с екстракти от зелен чай, допълнително поддържат здравето на кожата чрез овлажняване, стимулиране на циркулацията и регулиране на производството на себум, като по този начин показват положителен ефект върху цялостния тонус, текстура, здравина и устойчивост на кожата. Той е особено полезен за кожа, страдаща от дискомфорт, свързан с акне, екзема, псориазис, розацея и други състояния, които се характеризират със сухота, сърбеж, възпаление и раздразнение.

Проучванията показват, че полифенолите в зеления чай могат да имат противоракови свойства за кожата. Доказано е, че зеленият чай инхибира увреждането на ДНК, предпазва от вредните UV лъчи от слънцето и дори инхибира растежа на тумори.

Четете повече в puls.bg

Снимка: Pixabay