Ето защо правим грешка, когато изхвърляме обелките от бананите

Лишаваме се от щедра порция минерали и хранителни вещества

28.11.2023 | 07:42 Редактор: Тодор Петров
Ето защо правим грешка, когато изхвърляме обелките от бананите

Всеки път, когато обелвате банан и изхвърляте кората, изхвърляте вкусна и питателна закуска. Проучване от миналата година установи, че ако банановите кори се бланшират, изсушат и смелят на брашно, от тях могат да се приготвят печени изделия, които имат същия вкус, ако не и по-добър от пшеничните продукти, съобщи Science alert.

Когато продуктите от техния експеримент били тествани на вкус, потребителите съобщили, че са също толкова доволни от вкусовете, колкото и от захарните бисквити без обелки.

Дори ще получите щедра порция минерали и хранителни вещества, борещи се с рака. Обогатени с бананови кори, например, захарните бисквити, направени в проучването, съдържат много повече фибри, магнезий, калий и антиоксидантни съединения.

Като бонус стоките се съхраняват добре на рафта в продължение на три месеца при стайна температура. Въпреки че проучването разглежда само последиците от добавянето на бананови кори в печени бисквити, резултатите показват, че използването на брашно от бананови кори в хляба, сладкишите и тестените изделия също може да бъде обмислено.

Оказва се, че корите на бананите са доста безполезни, когато са сурови. Но ако се приготвят правилно, всъщност могат да имат адски добър вкус. Възможно е дори да удължат срока на годност на някои продукти, тъй като люспите имат антиоксидантни и антимикробни свойства, пише БГНЕС.

Същото важи и за обелките на други плодове, например на манго, за които също е установено, че повишават антиоксидантните свойства на сладкиша и подобряват вкуса му.

Снимка: Pixabay