Идеи за вкусна, но здравословна вечеря (РЕЦЕПТИ)

Пригответе си нещо полезно и питателно

04.03.2024 | 22:30 Редактор: Деси Николова
Идеи за вкусна, но здравословна вечеря (РЕЦЕПТИ)

Не оспорваме значението на закуската и обяда, но понякога сме склонни да прегрешаваме с вредна храна именно вечер. Ето защо, преди да посегнете към шкафа със "забранените храни", направете си план и си пригответе нещо вкусно и питателно. А ето и няколко предложения за прекрасни и здравословни ястия:

Пикантна супа с пиле, гъби и кокосово мляко 

За да я приготвите, ще са ви необходими:

  • 2 с. л. зехтин 
  • 1 ч. ч. нарязани гъби 
  • ½ ч. ч. нарязана червена чушка 
  • 4 ч. л. смлян обелен пресен джинджифил 
  • 4 скилидки чесън
  • стрък лимонена трева, разполовен по дължина 
  • 2 ч. л. лют пипер 
  • 3 чаши пилешки бульон (готвен или от кубче) 
  • 1 ¼ ч. ч. кокосово мляко 
  • 1 с. л. захар 
  • 250 г варени пилешки гърди (ситно нарязани)
  • шепа нарязан зелен лук 
  • 3 ч. л. пресен кориандър 
  • 2 с. л. пресен сок от лайм

Загрейте котлона на среден огън. Добавете мазнината в тиган и разнесете с помощта на дървена шпатула. Добавете гъбите, черния пипер, джинджифила, чесъна и лимонената трева. Гответе 3 минути, като разбърквате от време на време. Добавете и лютия пипер и гответе още 1 минута. Добавете пилешкия бульон, кокосовото мляко и захарта. Оставете да къкри. Намалете огъня и оставете да къкри още 10 минути. Добавете пилето в тигана, гответе 1 минута или докато се загрее добре. Изхвърлете лимонената трева. Поръсете отгоре със ситно нарязан лук, кориандър и сок от лайм.

Пълнени тиквички с киноа и пуешка наденица 

Необходими продукти:

  • 1 с. л. зехтин екстра върджин 
  • 3 парчета пуешка наденица 
  • 1 малка глава лук
  • ½ чаша киноа 
  • 1 ч. ч. вода 
  • 1 ч. ч. чери домати 
  • 1 с. л. нарязана прясна майорана (или 1 ч. л. изсушена) 
  • 4 средно големи тиквички 
  • ¼ ч. л. прясно смлян пипер 
  • ⅓ чаша ситно настърган пармезан
  • щипка сол 

Загрейте олио в голяма тенджера на средно висока температура. Добавете наденицата (нарязана на малки парчета) и лука и гответе, докато месото се приготви. Добавете киноата и вода и оставете да заври. Намалете котлона и оставете да къкри. Покрийте и гответе, като разбърквате веднъж или два пъти, докато водата се абсорбира и киноата омекне (около 15-20 минути). Свалете от котлона и добавете ситно нарязаните домати и майорана. През това време нарежете тиквичките на две по дължина, така че всяка половина да е равна и изгребете вътрешността. Поставете тиквичките в подходящ за микровълнова фурна съд и поръсете с черен пипер и сол. Покрийте и загрейте в микровълнова на висока степен, докато омекнат (около 3-4 минути). Загрейте фурната предварително. Прехвърлете тиквичките в подходящ за печене съд. Напълнете със сместа от киноа и поръсете със сиренето. Печете на горния реотан, докато сиренето се разтопи (около 2 минути).

Четете повече в az-jenata.bg

Снимка: Pixabay