Как да се справим със слабите и чупливи нокти?

Препоръчително е намаляване дължината им

13.02.2024 | 15:00 Редактор: Деси Николова
Как да се справим със слабите и чупливи нокти?

Слабите нокти, които лесно могат да се счупят или огънат, могат да бъдат дразнещи, да не говорим за истински удар за самочувствието. За щастие с промени в начина на живот здравината на естествените нокти може да се върне.

Ноктите са изградени от слоеве кератин, протеин, който също се намира в косата и кожата ни. С напредване на възрастта клетките в тялото произвеждат кератин с по-бавна скорост, което може да доведе до отслабване на ноктите, правейки ги да изглеждат сухи.

Но не само процесът на стареене може да се отрази на ноктите. Излагането на различни елементи – силен студ, прекомерно миене на ръцете и контакт с химикали – всичко това може да изтощи ноктите, оставяйки ги сухи и уязвими. И за съжаление, рутинният маникюр с гел или акрил също може да причини сериозни щети.

В случай на дълги и чупливи нокти е препоръчително намаляване дължината им. По-късите нокти са по-малко податливи на начупване, тъй като имат по-малко открити ръбове и по-малка повърхност, където водата и химикалите могат да бъдат абсорбирани. Ръбовете е добре да се заоблят с пила, това ги предпазва от закачане и счупване.

Поддържането на ръцете и кутикулите хидратирани е основно правило в грижата за ноктите. През зимните месеци ръцете са често изложени на студен и сух въздух, което прави ноктите по-чупливи. Препоръчва се използването на хидратиращи кремове за ръце и олио за кутикулите. 

Използването на лакочистители на базата на ацетон и прекомерната употреба на дезинфектанти изсушава допълнително вече слабите нокти. Ацетонът в лакочистителите може да причини лющене и нацепване на ноктите, както и появата на бели петна по тях. Препоръчва се използването на лакочистители с етерични масла, тъй като са по-щадящи за ноктите и кутикулите. Също, след употребата на дезинфектант, за намаляване изсушаването на ноктите, е добре да се използва крем за ръце.

Твърде много накисване във вода или препарати може да причини слаби и чупливи нокти. Препоръчително е носенето на ръкавици, винаги когато е възможно, например при миене на съдове или чистене. От друга страна, пиенето на достатъчно вода дневно е съществено значение за здравето на ноктите. Поддържайки организма хидратиран, се подпомага здравината на ноктите.

Биотинът може да помогне за укрепване на косата и ноктите. Тъй като е водоразтворим, той не се съхранява от тялото, така че трябва да се консумира ежедневно. Може да се намери в храни като сардини, варени яйца и бобови растения или добавки с витамин В.

Четете повече в puls.bg

Снимка: Pixabay