Зъбната плака не прощава: Как да чистим зъбите си правилно с конец?

Ако не бъде отстранявана плаката по зъбите тя може да доведе до кариеси

08.02.2024 | 21:45 Редактор: Деси Николова
Зъбната плака не прощава: Как да чистим зъбите си правилно с конец?

По време на миенето на зъби, четките успяват да почистят едва 60% от плаката по зъбите. Резците и кучешките зъби имат 4 страни, а предкътниците и кътниците, съответно 5, включвайки дъвкателната им повърхност като четката почиства само предната, задната и горната страна на зъбите. В пространството между зъбите също се натрупва плака, която не може да бъде достигната и почистена от четката за зъби, затова е важно използването на конец за зъби. 

Зъбната плака се състои основно от микроорганизми, които могат да доведат до образуването на кариеси. Ако не бъде отстранявана плаката по зъбите, тя минерализира под въздействие на минералите в слюнката и се превръща в зъбен камък, който от своя страна може да предизвика възпаляване на венците, пародонтит и дори загуба на зъбите. 

Конците са зъби не случайно са препоръчани от зъболекарите, без тях почистването на зъбите не е завършено. Всъщност в проведено проучване е установено, че 20% от американците никога не са използвали конец за зъби. 

Разбира се, важно е не просто използването на конец, но и техниката на използване, както и вида на конеца. Неправилното използване на конец за зъби, може да навреди на зъбите и венците. 

Конците биват копринени, от найлон или от тефлон. Копринените конци за зъби са с влакнеста структура, докато тези от найлон и тефлон са монофиламентни. Конците от найлон са подходящи за хора с тесни междузъбни пространства или такива, които имат ортодонтски конструкции. 

Друга характеристика на конците за зъби е това дали са с восък или не. При тесните междузъбни пространства е препоръчително да се използва восъчен конец, тъй като той се плъзга по-лесно между зъбите. В останалите случаи конецът без восък е по-подходящ, тъй като неговите нишки отстраняват по-добре остатъците от храна. 

По въпроса кога и колко често да се използва конецът за зъби, отговорът е строго индивидуален. Някой хора предпочитат да използват конец преди миенето на зъбите, а други след. При хората с гъсто подредени зъби се препоръчва използването на конец след всяко хранене, а при останалите е достатъчно веднъж дневно, препоръчително вечер преди лягане. 

Правилната техника за чистене на зъбите с конец изисква приблизително 45-60 см конец, който се навива на показалците и средните пръсти на всяка ръка. След минаването на всяко междузъбно пространство се използва нов участък от конеца, като се отпуска от едната ръка и навива на другата. В противен случай се получава разпространяване на бактериите. 

Конецът се приплъзва леко между зъбите, първо по стената на единия зъб и после на другия. Рязкото приплъзване може да нарани венеца и да предизвика кървене. Конецът трябва да се обвие около зъба под формата на буквата “С” и с леки движения да се придвижва надолу и нагоре по дължината на зъбната стена.

Четете повече в puls.bg

Снимка: Pixabay