Нередовното миене на зъбите може да увреди мозъка

Все повече доказателства сочат, че това, което се случва в устата ни, може да повлияе на това, което се случва в главата ни

22.09.2023 | 20:22 Редактор: Толя Стоянова
Нередовното миене на зъбите може да увреди мозъка

Лошата устна хигиена е свързана с повишен риск от множество здравословни проблеми, като сърдечни заболявания, диабет, рак, ревматоиден артрит и ранна смърт. Състоянието на нашите зъби и венци обаче може да е от съществено значение за нашето благосъстояние извън устата и тялото.

Все повече доказателства сочат, че това, което се случва в устата ни, може да повлияе на това, което се случва в мозъка ни - и дори може да повлияе на риска от деменция, съобщава "Вашингтон пост".

"Хората трябва да са наясно, че здравето на устната кухина е наистина важно", каза Анита Висер, професор по гериатрична стоматология в университета в Гронинген, Нидерландия.

Необходими са още изследвания, но скорошни наблюдателни проучвания показват, че здравето на устната кухина може да бъде модифицируем рисков фактор за болестта на Алцхаймер - най-разпространения вид деменция.

Учените все още изясняват дали и как здравето на устата и състоянието на мозъка ни са свързани, но са идентифицирали два потенциални виновника, които могат да обяснят как заболяването на венците може да доведе до болестта на Алцхаймер: бактерии и възпаление.

Едно от първите проучвания, които документират връзката между заболяванията на венците, загубата на зъби и болестта на Алцхаймер, се фокусира върху група застаряващи монахини, които са били част от по-голямо проучване на стареенето. Изследователите проследяват 144 от монахините и установяват, че тежката загуба на зъби е свързана с риск от деменция, който е до 6,4 пъти по-висок в сравнение с тези, които са загубили по-малко зъби.

Други по-нови проучвания също установяват, че по-високата честота на загуба на зъби е свързана с влошаване на когнитивните способности. В едно малко проучване от 2016 г., проведено сред 60 пациенти с лека до умерена деменция, пародонтитът е свързан с шесткратно увеличение на когнитивния упадък. Бактериите, които обикновено се намират в устата, могат да инфектират и мозъка и потенциално да допринесат за невродегенерацията при болестта на Алцхаймер, уточнява БГНЕС.

"Механизмите, чрез които пародонталните бактерии могат да достигнат до централната нервна система, остават неизвестни, но биха могли да достигнат до мозъка чрез циркулация в кръвта или по периферните нерви", пише Диогуарди, който е съавтор на неотдавнашен преглед на ролята на заболяванията на венците и оралните бактерии при болестта на Алцхаймер.

Ако не мием зъбите си в продължение на няколко дни, на всеки зъб се образува тънък биофилм, наречен зъбна плака, който е пълен с бактерии, произвеждащи киселина. "Тялото ни не обича тези бактерии", казва Висер. "Те са по ръба на зъбите и по ръба на венците ни".

Докато не се разбере повече, изследователите подчертават, че устната хигиена остава един от най-простите и важни начини да се грижите за себе си.

"Повишаването на осведомеността на населението за повишения риск от Алцхаймер, свързан със загубата на зъби и пародонтита, може да доведе до повишаване на вниманието към оралното здраве", казва Диогуарди.

Снимка: БГНЕС