България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Стоматолог: Кариесът не е наследствен, масово хората не знаят как да си мият зъбите

Пастата с абразивни частици уврежда емайла, поясни д-р Велислава Мазнева

02.08.2023 | 08:03 Редактор: Елеонора Танева

Едва 30% от българите мият зъбите си. Това показва една от последните статистики на Българския зъболекарски съюз. На този фон много по-голям е процентът на пациентите, които допускат сериозни грешки при своята дентална хигиена. 

"Реално тези 30% знаят как правилно да използват четка и паста. Имаме много ниска здравна култура, защото няма кой да ни научи. Много хора мислят, че кариесът се предава по наследство, незнанието е по наследство", коментира стоматологът д-р Велислава Мазнева в студиото на "България сутрин".

Тя демонстрира в ефира на Bulgaria ON AIR най-добрата четка - тази с равни косъмчета, без допълнителни гумички и украси. 

"Важно е всяко косъмче да стигне до зъба. Гумичките задържат бактерии, които след това се разпространяват из зъбната кухина. 
Една хубава четка за зъби би трябвало да издържи по-дълго във времето, хубавата четка не би трябвало да се сменя на първия или втория месец", заяви стоматологът.

Д-р Мазнева поясни, че четките с твърди косъмчета увреждат емайла. Не препоръчва използването на електрически четки.

"Избягвайте да е повече от веднъж седмично, те са създадени за хора с проблеми в подвижността на крайниците например, за да ги улеснят", уточни тя.

Стоматологът демонстрира правилното почистване на зъбите, което не трябва да се прави с въртеливи движения на четката. А като време за устната хигиена посочи от 3 до 5 минути.

"Масово пастите за зъби съдържат едни и същи съставки. Някои са с хлорхексидин, който е с лечебен ефект, и е добре да се ползва не повече от 2-3 седмици. Пастите с абразивен ефект нараняват емайла, зъбите стават по-бели, но по-чувствителни", заяви д-р Велислава Мазнева. 

Гледайте целия разговор във видеото.


1
0 rate up comment rate down comment 0
Стойна Кунцева
преди 8 месеца
Благодаря Д-р Мазнева! Наистина всичко започва от ранна детска възраст и аз, като родител признавам, че повече време съм отделила да следя дали дъщеря ми редовно си мие ръцете, но съм се доверявала на нея самата дали и как си мие зъбите. Повече фокус, контрол и ангажираност трябва. С радост забелязвам че тя самата, вече тийнейджърка, следи редовно кратките ви видеа в социалните мрежи и ми напомня да й запиша час за профилактичен преглед на всеки 6 месеца. Благодаря Ви! Сигнализирай за неуместен коментар